La mulţi ani, Doamnelor din presă!

Meseria de jurnalist este una dintre cele mai periculoase meserii din lume şi una dintre cele mai grele. În 2015, cel puţin 110 jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume în timpul exercitării profesiei.

Numărul jurnaliştilor profesionişti care ating vârsta de pensionare este din ce în ce mai mic, iar numărul bolilor cronice de care aceştia suferă este în creştere. Este un job în care poţi muri foarte uşor nu numai asasinat, dar şi din cauza bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale, depresii, stres, alimentaţie necorespunzătoare, atacuri de panică. Mulţi practicanţi se îmbolnăvesc de boli psihice din cauza profesiei. Numărul divorţurilor şi al celibatului este în procent extrem de ridicat printre parcticanţii acestei meserii. În România meseria este şi mai grea pentru femei decât în oricare altă ţară europeană.
Femeile care practică această meserie trebuie să renunţe de cele mai multe ori la statutul de familist. Prea puţine reuşesc să se căsătorească, dar şi mai puţine să fie mame. Cele care încearcă să se dedice şi profesiei, dar şi familiei fac eforturi uriaşe şi multe ajung să fie nevoite a-şi creşte singure copiii. Hărţuite sexual de multe ori, chiar de patroni, colegi sau politicieni, jignite de concurenţă sau de public, înjurate pe reţelele de socializare, chemate în judecată de fel de fel de interlopi, politiceni sau oameni de afaceri, ameninţate şi jignite uneori chiar de colegi de breaslă, domnişoarele şi doamnele din presă reuşesc totuşi, uneori în condiţii extrem de grele, să practice un jurnalism profesionist de înalt nivel.
Pe plan local, femeile sunt mult mai prezente în această meserie, şi numărul materialelor, interviuri, reportaje, anchete publicate de femei este mai mare decât al bărbaţilor. Cu toate acestea, firmele editoare de presă sau trusturilor sunt deţinute majoritatea de bărbaţi, femeile trebuind să lucreze uneori pe salarii mizerabile, mai mici decât al unor muncitoare necalificate.
Vâlcea este un judeţ cu multe canale media atât în presa scrisă, cât şi în cea audio vizuală. Am avut privilegiul să cunosc şi să lucrez alături de multe femei extrem de dedicate acestei profesii şi foarte talentate. Dincolo de talentul şi profesionalismul care diferă, rămâne însă un punct comun. Toate iubesc această profesie şi îşi sacrifică timp, sănătate, familie pentru a o practica.
Tuturor femeilor din presa vâlceană, le dorim multă sănătate şi un sincer LA MULȚI ANI!