Gabi Popescu, directorul Căminului de bătrâni din Bălceşti: “Nu avem cum să supravieţuim cu banii de la Guvernul Cioloş!”
Căminului de bătrâni din oraşul Bălceşti, la insistenţele primarului Ion Curelaru, i-au fost aprobaţi în şedinţa de CJ Vâlcea, suma de 300 mii lei, adică, 3 miliarde lei vechi. Pe lângă această sumă, în luna februarie, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului Cioloş, toate căminele de bătrâni vor putea solicita de la bugetul de stat până la 7135 lei pe an, per beneficiar (adică persoană vârstnică internată).
E vorba de proiect de HG privind aprobarea programului de interes naţional „Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”. Concret, căminele de bătrâni vor putea solicita de la bugetul de stat, aproape 595 de lei pe lună, per beneficiar, funcţie de capacitatea căminului şi de lista sa de aşteptare, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului Cioloş. Doar că aceşti bani sunt insuficienţi, conform celor spuse de Gabi Popescu, directorul Căminului de bătrâni din Bălceşti.
Programul vine cu o finanţare în sumă de 9000 mii lei, dar se adresează tuturor căminelor de stat din România şi finanţează doar 30% din cheltuieli, pe o perioadă de până în noiembrie 2016. Mai exact, căminele din comunităţile mari, cu bugete foarte mari, primesc aceeaşi finanţare ca cele 19 cămine subvenţionate până la această dată. În România sunt 105 cămine, printre care ne aflăm şi noi. Nu putem fi băgaţi în aceeaşi oală cu acele cămine orăşeneşti care au un buget cu mult peste al nostru. Am tot declarat că la noi de exemplu, la Bălceşti, Consiliul Local nu poate suporta cheltuielile. Dar nici cu un procent de 30% nu putem supravieţui. Mulţi dintre bătrâni au probleme medicale deosebite, nu se pot deplasa. Nu îi putem arunca în stradă. Am cerut dezbatere publică pentru a ne expune motivele şi sperăm să fim luaţi în seamă. Aşteptăm un răspuns, acum în jur de 15 martie. Ceea ce trebuie să înţeleagă actualul Guvern este că, cheltuielile de funcţionare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite de contribuţia beneficiarului, sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente, iar personalul de specialitate uneori este insuficient. Noi suntem săraci, vrem să se mărească acest procent. Unul de 80% ar fi mai bun pentru că ne-am descurca. Restul de bani ar fi contribuţia pacientului”, ne spune Gabi Popescu. (L.L.)