SCM a câștigat Memorialul Constantin Tită! Elevele lui Florentin Pera și-au adjudecat toate meciurile
Sala Sporturilor Traian a găzduit o nouă ediție a Memorialului Constantin Tită la handbal feminin, compeție devenită una de tradiție și la care au mai luat startul, alături de SCM Râmnicu Vâlcea: Corona Brașov, SCM Gloria Buzău, CSM Slatina. Așa cum era de așteptat, elevele lui Florentin Pera au reușit să se impună în toate meciurile disputate: 25-20 cu SCM Slatina, 25-19 cu SCM Buzău și 25-24 contra brașovencelor de la Corona, chiar dacă ospetele au condus la pauză cu 15-12.
Organizatorii au acordat și premii individuale. Astfel, Alicia Fraga Fernandez a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului, Yulia Dumanska cel mai bun portar iar Sorina Târcă golgheterul turneului. “Am urmărit în primul rând să rulăm întreg lotul de jucătoare. Am dat minute egale tuturor fetelor, indiferent de scorul care era pe tabelă, dar şi de evoluţie. Sigur că, e foarte greu să reintri în formă după perioada de pauză, dar până la reînceperea campionatului vom avea destul timp”, a declarat la final tehnicianul Florentin Pera. “Mă bucur mult pentru această distincţie, dar mai ales pentru că am câştigat turneul în faţa fanilor noştri. Sperăm ca şi în 2019 să avem evoluţii la fel de bune. Visul nostru e acela de a câştiga campionatul. Doamne ajută”, a completat Yulia Dumanska. De asemenea, profesorul Gheorghe Sbora a primit o plachetă pentru merite deosebite la renaşterea handbalului vâlcean, după ce a calificat sezonul trecut echipa în Europa.
Încep anul de pe primul loc
Handbalistele de la SCM Râmnicu Vâlcea vor juca prima partidă oficială a anului 2019 din postură de lidere ale Ligii Florilor, cu un avans de trei puncte față de a doua clasată, SCM București. Vâlcencele le-au învins pe bucureștence de două ori în 2018, în Supercupă și în campionat, ambele partide având loc în Capitală. Dacă vor repeta isprava și la returul de la Râmnicu Vâlcea, cel mai probabil SCM va câștiga titlul național! Prima partidă pentru municipale o să fie pe 10 ianuarie, pe propriul terenhn, în fața unui adverdsar modest, Universitatea Cluj-Napoca.
Cine a fost Constantin Tită
Constantin Tită s-a născut pe 13 septembrie 1945, în localitatea vâlceană Bodești-Bărbătești și a fost atras de sport din primii ani. Prima dragoste a lui Constantin Tită a fost voleiul. “Am evoluat la nivelul școlar și raional și de fiecare datăam ajuns cu echipa școlii în finala pe Horezu, pe care am și câștigat-o de multe ori. Deplasările de la Bodești la Horezu le făceam de cele mai multe ori pe jos. Mergeam câte 12 kilometri pe jos la dus, alți 12 la întors, dar nimeni nu se plângea. Când găseam o că ruțăsăne ducă , era sărbătoare. Îmi era foarte drag să joc volei, mi-a plăcut mult acest sport”, spunea “Generalul”. După ce a terminat liceul la Horezu, Constantin Tită s-a înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la București, iar după absolvirea cursurilor a fost repartizat ca profesor la Vaideeni. Anul 1980 a fost unul de răscruce pentru “Generalul” Tită, care a câștigat concursul de ocupare a funcției de administrator la sala polivalentă”Traian”. De atunci, Tită nu a mai ratat vreo competiție organizatăîn polivalenta vâlceană doar atunci când a fost țintuit la pat de boală. “Am văzut sute de competiții, mii de meciuri de handbal, baschet sau volei. Nu am ratat nimic. Toate aceste sporturi îmi plac, fiecare are frumusețea lui aparte. Recunosc însă , handbalul feminin are un loc aparte în inima mea.” În anul 1990, Constantin Tită a fost numit inspector de specialitate în cadrul Direcției Județene de Sport Vâlcea, funcție pe care a îndeplinit-o până acum un an, când s-a pensionat. Asta nu înseamnă că nu a mai venit la meciurile din sala “Traian”. “Nu am cum săstau departe de sport. Am fost și bolnav o bunăperioadă de timp, am trecut prin momente dificile, chiar critice, dar am revenit în picioare. Sportul m-a făcut puternic. Voi veni la meciurile de handbal până în ultimele zile ale vieții mele, iubesc prea mult acest sport pentru a sta departe de el.”
Constantin Tită a fost și unul dintre principalii autori ai unei premiere în handbalul feminin vâlcean. “Generalul” a antrenat formația Voința Prundvilchim și, alături de actualul primar al comunei Prundeni, Ion Horăscu, a promovat-o în prima ligă feminină. Dintre toate orașele de provincie, doar Deva a mai avut de-a lungul timpului două echipe în primul eșalon.
“A fost frumos, țin minte că am jucat contra Chimistului și lumea ne aplauda și pe noi, și pe cei de la echipa fanion a județului Vâlcea”, își amintea Constantin Tită. Generalul Constantin Tită a trecut în lumea celor drepți fără să își vadă visul cu ochii, Oltchim în finala Ligii Campionilor Europeni.
“Am trăit multe împliniri alături de echipa Oltchim Râmnicu Vâlcea, alături de Chimistul de odinioară. Sub ochii mei s-au cucerit două Cupe EHF, o Cupă a Cupelor, campionate și Cupe ale României cu duiumul. Am văzut la lucru legende vii ale handbalului feminin românesc. Mori și Edith, Mariana Târcă, Lidia Drăgănescu, Simona Iovănescu sunt numai câteva exemple în acest sens. Mai am însă un vis care sunt sigur că se va realiza: la Vâlcea săvinăcel mai râvnit trofeu din lume, Liga Campionilor. De câteva ori am fost aproape, am avut și ghinioane, s-au făcut și greșeli, de data aceasta sper săjucă m și săcâștigă m marea finală. Indiferent de starea mea fizică, voi fi prezent în sală și voi face o poză cu fetele, voi ridica și eu trofeul deasupra capului. Am mare încredere în această echipă”, spunea Constantin Tită.
Rezultatele Memorialului Constantin Tită:
28 decembrie, ora 9:30 – Corona Brașov-Gloria Buzău 24-23 (12-13)
28 decembrie, ora 11:30 – SCM Rm. Vâlcea-CSM Slatina 25-20 (11-13)
28 decembrie, ora 17:00 – CSM Slatina-Corona Brașov 23-19 (9-10)
28 decembrie, ora 19:00 – Gloria Buzău-SCM Rm. Vâlcea 19-25 (11-11)
29 decembrie, ora 9:30 – CSM Slatina-Gloria Buzău 26-22 (13-9)
29 decembrie, ora 11:30 – SCM Rm. Vâlcea-Corona Brașov 25-24 (12-15)
Clasament:
1. SCM Rm. Vâlcea
2. CSM Slatina
3. Corona Brașov
4. Gloria Buzău
Gabi Cârjaliu