Ce trebuie să facă Consiliul Local al comunei Popești
În 29 iunie am asistat din nou la o ședință de Consiliu Local al comunei Popești. Este una din localitățile în care redacția noastră este prezentă la ședințe datorită eforturilor actualei administrații locale de a repara ce s-a făcut prost și de a face ce nu s-a făcut în atâția ani de proastă administrare.
Trei mandate al fostului edil Constantin Șerban și unul al fostului primar Alin Popescu au dus comuna în urmă cu mai mult de 25 de ani. Iar actualul Consiliu Local pare pus pe o sabotare permanentă a inițiativelor primarului Aurora Măgură dintr-un calcul absolut meschin și imbecil: acela ca actualul primar să nu aibă realizări și să nu fie reales în 2020.
Mulți dintre consilierii locali nu cunosc legislația privind administrarea și nici obligațiile și drepturile pe care le au. Ceea ce este bun la aceste ședințe este că în final, la punctul diverse, toată lumea este ascultată, inclusiv cetățenii care vor să asiste la ședință și să își expună problemele. Este o dovadă de transparență totală.
Dar este o dovadă de lipsă de civilizație să răcnești ca un apucat la primarul prezent la ședință, la secretara Consiliului Local sau la președintele de ședință, mai ales când aceste ședințe au loc într-o încăpere mică în care poți auzi tot ce spune ficare fără a fie nevoie să ridici tonul.
Rolul unui consilier local este în primul rând de a susține proiectele administrației ce sunt în beneficiul comunității și de a promova hotărâri de proiecte care să ajute agenții economici locali, cetățenii, pe cei care dezvoltă infrastructura.
Există și doi – trei consilieri extrem de bine pregătiți care iau cuvântul argumentat și care semnalează probleme logice. Una din ele ar fi aceea că în comună există foarte multe familii care nu au contracte cu firma de salubrizare pentru ridicarea gunoiului menajer și aruncă aceste gunoaie unde apucă. Este adevărat că pentru un om cu venituri mici taxa de 10 lei solicitată de cei care ridică gunoiul poate părea mare, dar primarul nu poate solicita un tarif mai mic așa cum a dorit unul din consilieri. Pentru că și operatorul economic are cheltuielile lui, taxe de plătit, combustibil de consumat pentru a transporta gunoiul din Popești la o groapă de gunoi autorizată, salarii de plătit și un profit de obținut. Dacă toată populația ar avea contract de salubritate, în mod evident s-ar putea cere o recalculare a tarifelor practicate de operator. Mai multe canale din localitate au fost colmatate de ploi și de gunoaie. Primarul a propus ca localnicii care au de prestat ore în folosul comunității pentru a primi ajutor social să lucreze sub supravegherea consilierilor locali și după o programare făcută de viceprimar în igienizarea acestor zone. Mulți din consilieri însă nu vor să participe la aceste operațiuni.
Când ai o indemnizație lunară cât jumătate din salariul minim, trebuie să ai și niște responsabilități. Nu se poate să crezi că ai fost ales consilier local numai pentru a veni la o ședință și a răcni la executiv.
Iar dacă spui că așa prevede legea și intri în contradicție cu secretara Consiliului Local, trebuie să cunoști perfect legislația și să argumentezi cu articole din lege.
Consilierii din Popești nu au înțeles, așa credem noi, că au posibilitatea legală de a promova și ulterior de a susține prin vot proiecte de hotărâri de Consiliu Local. Cred că unii dintre ei nici nu știu cum se redactează un astfel de proiect. Unii nici măcar nu au înțeles că primăria nu poate fixa tarifele unor societăți care furnizează servicii de televiziune prin cablu și internet deoarece aici este o piață liberă a serviciilor sau că un primar nu este obligat să participe la ședințe și nici să execute ordine verbale ale unui consilier.
Dacă îți faci treaba conștiincios și ești un om devotat comunității, lumea va afla. Dacă te implici în rezolvarea unor probleme, lumea va afla cu siguranță. Și vei avea altă imagine. Soluția nu este să sabotezi activitatea executivului pentru a avea mai multe șanse la următoarele alegeri. Soluția este să muncești. Le sugerăm consilierilor exemplul primarului Mircia Gutău care s-a implicat permanent când era consilier, apoi când a fost viceprimar, care a fost văzut de oameni pe străzi muncind și inventariind problemele cetățenilor. Și nu este singurul exemplu din Vâlcea al unui om care a avut răbdare și s-a dedicat constant în logica binelui unei comunități. Peste 20 de ani de politică a făcut actualul președinte de Consiliu Județean pentru a ajunge în acest post, fiind și consilier local, apoi județean și ulterior deputat. Nu poți să avansezi fără muncă și seriozitate și fără să vrei să construiești ceva, ci doar să critici și să dărâmi ce fac alții.
Să critici există oameni care se implică voluntar în diferite operațiuni edilitare din localitate, deși ști bine că acei oameni nu încasează bani pentru orele muncite, este nu o dovadă de lipsă de fair play, ci este mai mult o răutate. Una absurdă.
Când un executiv este armonizat cu un Consiliu Local, iar ședințele sunt strict in interesul oamenilor o comunitate prosperă și se dezvoltă. Când vor înțelege acest lucru cei din Popești, noi și alți jurnaliști vom trece prin zonă nu pentru a asista la ședințe, ci pentru a realiza reportaje despre frumusețile unei comune care ar putea deveni extrem de atrăgătoare și pentru turism, și pentru investiții.
Faceți treabă, domnilor, sau continuați cu cearta?
Traian GUMINSKI