FOTO/VIDEO Ofertă școlară bogată la Vâlcea pentru învățământul profesional

Colegiul Energetic din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost astăzi, 11 mai, gazda Bursei Ofertelor Şcolare 2018 pentru învățământul profesional. Evenimentul s-a adresat elevilor de clasa a VIII-a, care au avut astfel acces la ofertele educaţionale propuse de colegiile şi liceele din judeţ. La standuri au fost prezente majoritatea liceelor din judeţul Vâlcea care au ofertă educațională de acest tip.


Sute de elevi care vor termina clasa a VIII-a au fost prezenţi la Bursa Ofertelor Şcolare pentru învăţământul profesional şi au primit pliante de prezentare. O parte dintre ei s-au decis deja unde vor să-şi continue studiile, alţii încă se mai gândesc ce să aleagă.
“Liceul pe care-l reprezint are o tradiție de peste 100 de ani la învățământul tehnologic și profesional. Avem calificarea în meseria de mecanic auto și tinichigiu vopsitor auto, calificări care presupun că elevul are dreptul să facă gratuit școala de șofer, 30 de ore de conducere și două ore de legislație. Mai avem o specializare care este foarte căutată, instalator tehnico-sanitar și de gaze. Ne-am bucura dacă elevii și părinții lor ar percepe situația actuală, ceea ce se caută pe piața muncii”, ne-a declarant Cristiana Bitică, director Liceul Tehnologic Nicolae Pleșoianu.


“Noi am școlarizat doar pentru liceu, dar acum orientarea este și spre profesională, vom avea patru specializări de viitor. Avem câte 14 locuri pentru fiecare specializare, două clase. Avem o dotare corespunzătoare, tradiție în specializarea tehnică. Avem, de asemenea, posibilitatea de cazare și masa. În plus, avem mulți parteneri care îi pot angaja pe elevi după ce termină studiile, plus pregătirea practică pe perioada studiilor. De exemplu, domnul director de la CET spune că ar putea angaja absolvenți timp de cinci ani de acum în colo”, completează Ioana Filip, profesor-inginer Colegiul Energetic Rm. Vâlcea.


“Avem calificări diverse, pentru ospătari, bucătari, patiseri, lucrători produse din carne, meserii căutate pe piața forței de muncă. Avem laboratoare performante în care se poate învăța meserie”, spune și Camelia Popescu, profesor Colegiul Oltchim Rm. Vâlcea.


La eveniment au participat și mai mulți reprezentanți ai angajatorilor care spun că le este din ce în ce mai greu să găsească forță de muncă. “Găsim greu personalul necesar, prin școli, de la practică. În general elevii ies pregătiți. Unii dintre ei vor să învețe meserie și se implică, alții care s-au încadrat greșit de la început și nu te poți baza pe ei. Problema mare este și că o parte dintre specialiști pleacă în străinătate”, spune Constantin Zariescu, angajator.


De asemenea, prof. Andra Bică, inspector general ISJ Vâlcea afirmă că prin acest eveniment se doreşte atragerea elevilor către oferta educaţională a celor zece unităţi de învăţământ care s-au întrecut în prezentarea ofertelor care mai de care mai atractive.
“Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea a organizat în data de 11 mai 2018, evenimentul “Târgul Ofertelor Educaționale– Învățământ Profesional 2018”, în intervalul orar 9.00-12.00, la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vâlcea și al unităților de învățământ din județ.
La eveniment au participat zece unități de învățământ care au în oferta educațională învățământ profesional de stat și învățământ dual pentru anul școlar 2018-2019. Unitățile de învățământ de nivel liceal și-au propus să atragă cât mai mulți vizitatori prin prezentarea domeniilor și calificărilor, serviciilor educaționale oferite, curriculumului școlar, activităților extracurriculare, activităților extrașcolare, proiectelor și programelor naționale și europene. Au fost prezentate participanților ofertele educaționale, numărul locurilor disponibile pentru fiecare calificare, calendarul și procedura de admitere în învățământul profesional de stat și învățământul dual, cererea și oferta pentru anumite meserii pe piață”, a precizat prof. Andra Bică, inspector general ISJ Vâlcea.
Potrivit studiilor şi sondajelor făcute de specialişti şi în anul şcolar viitor, peste 80 la sută dintre absolvenţii şcolilor generale se vor îndrepta spre studiile liceale şi doar 20% către învăţământul profesional cu durată de trei ani.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning