FOTO/VIDEO Educație pentru copiii de etnie romă! În Cartierul Nord al Râmnicului copiii pot învăța gratuit să scrie, să citească și să picteze
În Cartierul Nord din Râmnicu Vâlcea un spațiu generos a fost amenajat pentru activități educaționale destinate copiilor romi. De două oră pe săptămână cei mici pictează, citesc sau navighează pe internet, sub supravegherea unor voluntari.
Copiii de etnie romă își petrec ore bune la diversele ateliere. Au la dispoziție o bibliotecă, calculatoare conectate la internet și ustensilele necesare pentru a picta. O parte dintre ei nu merg la școală și timpul petrecut aici este singura posibilitate de a învăța să citească sau să scrie. Interesant este că nu de puține ori la activități participă și copii care nu fac parte din comunitatea romă.
Educația prin joacă pare să prindă la copiii romi. Inițiatorii proiectului speră ca astfel să se reducă infracționalitatea din comunitate, iar cei mici care au abandonat școala să se întoarcă la cursuri.
“O parte dintre acești copii nu sunt la școală și am vrea mult să îi reintegrăm. Și eu am avut un copil în cărucior și din această cauză a avut bariere. A decedat când era în clasa a XI-a, acum se împlinesc 14 ani…”, spune Mariana Duță.
“Vin grupuri de două ori pe săptămână, grupuri în care sunt cuprinși copii de etnie romă. Vin însă și copii care nu sunt romi. Acum atelierul are ca temă sărbătorile pascale. Tot aici cei mici au parte de laptopuri conectate la internet și de o bibliotecă. Avem cărți în limba română, dar şi în limba romani. La noi nu contează naționalitatea celor mici care vin aici, toți suntem cetățeni români. Toți au ușa deschisă pentru informație”, completează Laura Borcan, consilier mediator școlar pentru romi.
“Nu trebuie să creștem infractori”
Alexandru Diamant, președintele Partidei Romilor Pro Europa este convins că activitățile vor continua mult timp de acum încolo: “Această idee mi-a venit când am mers prin școli și am remarcat absenteismul mare în ceea ce-i privește pe elevii din comunitatea romă. În această situația vom crește viitorii infractori. Așa m-am gândit că un astfel de loc ar fi benefic pentru acești copii. Să fie o bibliotecă, să fie spațiu unde să poată picta, să fie calculatoare conectate la internet. Adică să facă activități pe care nu le au acasă. Învață să scrie, să citească. Aem 3500 de cărți, donate de Biblioteca Județeană prin amabilitatea domnului director Remus Grigorescu. Copiii vin din mai multe zone ale Râmnicului și vrem să o extindem și în celelalte orașe din județ. Eu cred că ușor, ușor, copiii care au abandonat școala se vor întoarce la cursuri”.
În perioada următoare astfel de spații vor fi amenajate și în alte orașe din Județul Vâlcea, primul dintre ele la Drăgășani.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning