FOTO/VIDEO Și-a transformat casa în muzeu! Artistul popular Rodica Pentoiu a strâns ii vechi și obiecte tradiționale românești pe care le expune într-o casă construită acum 102 ani la Berbeşti
Și-a transformat casa în muzeu. Așa a procedat o cântăreață de muzică populară din orașul vâlcean Berbești. Rodica Pentoiu a cumpărat o casă bătrânească construită acum 102 ani în care expune costume populare, goblenuri, dar și obiecte vechi achiziționate de la vecini și prieteni. Rodica Pentoiu cântă muzică populară și iubește tot ce este autentic românesc.
Are o colecție impresionată de ii, cea mai veche având peste 130 de ani. De șapte ani s-a apucat și ea să coase ii. “De când mă știu mi-au plăcut costumele populare românești. Prima ie am primit-o de la o bătrânică și am avut mari emoții când am îmbrăcat-o pentru că mi-am dorit de mult timp să îmbrac costumul popular pentru că nu am reușit. Tatăl meu nu a fost de acord să cânt. Această ie are aproape 90 de ani, dar nu este cea mai veche. Am una de 130 de ani, mi-a adus-o mama mea, tot de la o bătrână din sat. Este cu motive păstorești, dar se poartă și la noi. Eu am început să fac de șapte ani cred. Această pasiune o voi avea, probabil, până la sfârșitul vieții. Dacă îți place ceea ce faci, nu este greu. Colecția mea de ii a ajuns la 72 de piese. Pe cele vechi nu le vând, pe cele făcute de mine da, una ajunge la 3 milioane jumătate. Fac una la o lună jumătate, poate chiar și două luni”, povestește Rodica Pentoiu.
Goblenurile, o altă pasiune a artistului popular
Artistul popular din Berbești are și o altă mare pasiune, coase goblenuri. Chiar dacă este o activitate migăloasă nu se plânge și spune că cel mai bine se simte în micuțul său atelier. “Fac goblenuri încă de când aveam fetele mici. și lor le plăcea să facă, am în colecție făcute și de ele. Este o muncă migăloasă, dar mie îmi place foarte mult, mă relaxează. Am peste 60 și voi mai face cât timp mă va ține vederea”, ne-a declarat Rodica Pentoiu.
Rodica Pentoiu a cumpărat o casă bătrânească veche de 102 ani pe care a transformat-o într-un adevărat muzeu. Alături de costumele populare și goblenuri, a strâns de la vecini, prieteni și cunoștințe obiecte vechi. Deja a avut mulți vizitatori, iar prietenii și vecinii sunt impresionați de colecția sa. “Eu m-am născut în acest sat, dar am stat la bloc. Am văzut că se vinde, de șapte ani nu mai stătea nimeni în ea. Mămica m-a îndemnat să o cumpăr. I-am mai dat ocol, am mai venit. Terenul și poziția îmi plăcea. Până la urmă am cumpărat-o, este construită acum 102 ani. Părinții mei stau la 4, 5 case distanță. Am strâns multe obiecte vechi pe care le expun aici. Le-am luat de la prietene, din târguri, de la oameni, unele le-am cumpărat…”, ne mărturiseşte artista.