Cinstitul Brâu al Maicii Domnului va face minuni la Roşiile! Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în satul Pleşeşti, la “Mănăstire”

La iniţiativa edilului localităţii Roşiile, Doru Constantin Diaconu, şi cu binecuvântarea ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, la Parohia Romaneşti, satul Pleşeşti, în perioada 15-18 iunie 2018, va fi adus Cinstitul Brâu al Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstire Kato Xenia din cadrul Mitropoliei Dedimitria din Grecia.

“Am făcut demersuri la Mitropolia din Grecia şi am obţinut acordul ca pentru patru zile să fie adus acest brâu la această biserică din localitatea noastră. De asemenea, am făcut solicitări împreună cu preotul paroh Băescu şi la ÎPS Varsanufie şi ne-a dat binecuvântarea, cu acordul Patriarhiei, de aceea îi mulţumim foarte mult. Acest brâu este foarte important pentru comunitatea creştin-ortodoxă deoarece potrivit tradiției, Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă, și după adormire, în momentul înălțării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma”, ne spune primarul Diaconu.


Povestea Cinstitului Brâu al Maicii Domnului

Două femei evlavioase din Ierusalim au făgăduit că vor păstra cinstitul Brâu. Maica Domnului, cu puțin înainte de adormirea sa, i-a cerut Sfântului Evanghelist Ioan să împartă acestora și cele două veșminte ale sale. Misiunea de păstrare, din generație în generație, a continuat-o o fecioară evlavioasă ce provenea din această familie. În timpul domniei împăratului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, a avut loc mutarea cinstitului Brâu în Constantinopol. Pe 31 august, împăratul a așezat Cinstitul Brâu într-o raclă foarte frumoasă, pe care a numit-o „racla sfântă”, pentru a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac ostil, de orice nenorocire și uneltire demonică. Sfântul Brâu s-a păstrat în racla pecetluită mai întâi în biserica Sfinţilor Apostoli, apoi în Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne, ce o ridicase împărăteasa Pulheria. Această raclă nu s-a deschis până în zilele împăratului Leon cel înţelept (886-912). Soţia împăratului Leon, Zoe, pe când era foarte bolnavă, a visat-o pe Născătoarea de Dumnezeu, iar Maica Domnului i-a spus împărătesei că trebuie să îl convingă pe Patriarh să scoată Sfântul Brâu din chivotul unde era păstrat încă din secolul al IV-lea. Când au pus Brâul peste împărăteasa bolnavă, ea s-a vindecat îndată. Ca semn de recunoştinţă şi trăind o viaţă virtuoasă, împărăteasa a împodobit Brâul brodându-l cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla în care-l pusese Arcadie. În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, iar fragmentele au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol.


Brâul Maicii Domnului de la Kato Xenia

În anul 1522, doua părţi ale cinstitului Brâu au fost dăruite mănăstirii de maici Kato Xenia (situată la 50 km de Volos, Grecia) în timpul unei mari epidemii de ciumă. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, oamenii s-au însănătoşit.În perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenia s-a aflat la Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. Peste un milion de credincioşi au cinstit atunci Brâul Maicii Domnului, împreună cu moaştele Sfintei Parascheva. În perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenia, s-a aflat şi în Arhiepiscopia de Alba Iulia. Brâul Maicii Domnului de la Kato Xenia a fost adus şi la Constanţa, pentru prima dată în anul 2002, iar pentru a doua oară în anul 2008.
La “Mănăstire” – locul ales pentru credincioşi pentru a se închina şi ruga la Cinstitul Brâu
Aşa este cunoscută bisericuţa din satul Pleşeşti cu hramul Sfântul Nicolae pentru care există mai multe variante răspândite, legate de construcţia ei. Una dintre ele ar fii că a fost construită de haiducul Dragu. În zona asta au fost păduri cu arbori seculari. Pădurea Balaciului era mult mai extinsă, nu ceea ce a rămas acum şi se vede. Unde sunt case, odată erau copaci. Bătrânii spun că la colectivizare a avut loc defrişarea, iar biserica a fost descoperită fără acoperiş.
Haiducul Dragu are construite trei biserici pe aceeaşi linie: una la Roşiile, alta la Grădiştea, şi alta la Roeşti. Vechiul ei hram este Intrarea Maicii Domnului în Biserică. După spuse, datează de pe la 1600. Ultima pictură este de pe la 1802, se află în altar şi are şapte straturi. De asemenea, pictura din naos diferă de pictura din pronaus şi altar. Sunt trei stiluri de frescă”, ne povesteşte preotul paroh Ion Băescu. O altă variantă este că această biserică ar fi fost ridicată în 1793 de preoţii Ioan şi Preda Pleşescu şi diaconu Marin Pleşescu. Pictura a fost făcută între 1802-1803, iar în altar sunt inscripţii ale lui Nicolae Pleşoianu. Faţada exterioară a acestei biserici reprezintă diverse scene din viaţa omului.
În altar este trecut pe pictură anul 1803, iar altă pictură reprezintă chiar biserica din satul Pleşeşti.
Această biserică este printre puţinele care are pictate moartea cu coasa. De asemenea, inedit este şi faptul că de-a lungul timpului mulţi enoriaşi au încercat să o văruiască şi respectivii au avut o moarte suspectă, şi anume au murit în scurt timp. Dacă eşti în apropiere, sau în incintă, nu trebuie să vorbeşti de ea pentru că ţi se întâmplă lucruri neobişnuite. Există şi a treia variantă care spune că în 1633 a început construcţia şi s-a finalizat în 1791.

Letiţia Lazăr