FOTO/VIDEO A început ”Luna plantarii arborilor”

Pădurea trebuie ocrotită și întreținută, avertizează silvicultorii vâlceni care au dat startul campaniei” Luna plantării arborilor”. Chemați în ajutor au fost elevii de la o școală din comuna Galicea care au plantat cot la cot cu pădurarii într-un șantier de împăduriri de la ei din localitate.

Pe șantierul de reîmpădurire al Ocolului Sivic Stoiceni aflat lângă pârâul Topolog, zeci de elevii și pădurari și-au dat întâlnire să înceapă acțiunea de plantare de copaci într-un zăvoi. Au ales puieții de arin negru, o specie de arbori rezistentă la ger care, pe deasupra, constituie și o protecție foarte eficientă împotriva inundațiilor și a alunecărilor de teren. “Ne aflăm într-un habitat de importanță mare, atât din punct de vedere al compoziției speciilor dar mai ales din punct de vedere al rolului său în stabilitatea echilibrului ecosistemului. Caracteristica acestei luni este că este într-un permanent proces de transformare”, spune MIRCEA POPA, șef Ocol Silvic.


Tinerii s-au arătat extrem de entuziaști în a da o mână de ajutor pădurarilor la plantarea arborilor. Și în anii trecuti au participat la o astfel de acțiune, iar munca în aer liber le dă satisfacție, mărturisesc aceștia. “Elevii nu sunt greu de convinși. Participă cu încântare la toate acțiunile. Nu este prima lor astfel de acțiune, am avut și un parteneriat cu Ocolul Silvic. Au învățat să procedeze natura, să conștientizeze care este rolul plantelor în viața noastră”, spune Elena Mănoiu, profesor Școala Gimnazială Galicea.


De hârlete și de sapă nu le-a fost teamă nici parlamentarilor vâlceni. Patru dintre aleșii vâlcenilor în Parlamentul României au răspuns invitației conducerii Direcției Silvice Vâlcea și au lăsat de-o parte munca de birou și au trecut la plantat de pomi. Au fost prezenți deputații Eugen Neață, Daniela Oteșanu, Vasile Cocoș și Dumitru Lovin. Un exemplu de urmat s-au dovedit și reprezentanții Gărzii Forestiere, participanți și ei la acțiune în număr destul de mare. Acțiunea din zăvoiul Topologului e prima acțiune din seria pe care silvicultoriii vâlceni și-au propus să o deruleze în această lună. Direcția Silvică Vâlcea intenționează să planteze peste 600 de mii de bucăți puieți forestieri, toți din producție proprie. Cei mai mulți puieți vor fi de molid și de brad.


“Este o tradiție legiferată ca în această perioadă să avem diverse maniverstări. Viața uneori ne-o ia înainte, începem ba mai devreme, ba mai târziu. Acum împădurim o suprafață care face parte din fondul forestier. Este o acțiune tehnică, făcută după reguli silvice precise. Rolul nostru este să avem grijă de aceste plantații pe care le înlocuim când este cazul. În media se mai spune că este o acțiune de defrișare, ceea ce nu este valabil aici. Aici înlocuim o generație bătrână cu cea tânără. Sunt specii care nu se regenerează natural, așa cum este și în cazul nostru. Este vorba în special de plop, pin și molid”, ne-a declarat Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcției Silvice Vâlcea. Direcția Silvică Vâlcea administrează în prezent aproximativ 95 de mii de hectare de pădure publică. Anual, din acesta suprafață, circa 300 de hectare sunt regenerate. Împăduriri propriu-zise se fac însă pe o suprafață de aproximativ 80 de hectare.

Gabi Cîrjaliu
VIDEO Gabi Henning