FOTO Medicii și asistenții primesc mai mulți bani, restul mai așteaptă!
Salariile au crescut de la 1 martie 2018 cu 20% pentru medici și asistenți mecicali. Astfel, un medic primar va ajunge cu salariul de la 4.000 de lei la 15.000 de lei. Vestea bucură pe angajații Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, dar nemulțumește restul personalului medical care va trebui să se descurce cu salariul actual sau chiar cu unul mai mic.
“Suntem obligați să creștem calitatea actului medical” – Dan Ponoran
Managerul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, Dan Ponoran, spune că mărirea salariilor medicilor și asistenților va duce la creșterea calității actului medical, dar și la stoparea exodului medicilor către străinătate: “Este o veste excelentă pentru medicii și asistenții din România, este o veste care cu siguranță va stopa hemoragia de personal pe care țara noastră a suferit-o în ultimii ani. Sperăm ca acum să putem repatria miile de medici pe care i-am pierdut. La nivel național, deficitul de specialiști era unul enorm. Cred că așa nu se mai putea continua. Din datele pe care le are Colegiul Medicilor sunt 27.000 de specialiști prevăzuți pentru a lucra în România și eram cam 13.000, deci suntem jumătate! La Vâlcea vom încerca să completăm peste tot posturile pe care le avem vacante. Spitalul Județean de Urgență Vâlcea funcționează în limite normale în ceea ce privește personalul medical și în special medicilor. Situația este alta la Horezu, la Drăgășani, la Brezoi, unde este un deficit mare de personal. Se ajunge astfel la salarii care vor duce la întoarcerea medicilor sau măcar la stoparea plecării. Absolvenții de rezidențiat nu se vor mai gândi să plece, vor rămâne acasă. Pe de altă parte, sunt salarii care ne vor obliga să creștem calitatea actului medical pentru că în acest moment nu suntem pe deplin mulțumiți de el”.
“Se poate ajunge la proteste ample” – Elena Ploscaru
Președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară, Elena Ploscaru, salută majorăriile de salarii de care beneficiază medicii și asistenții, dar spune că restul personalului este total nemulțumit și că se poate ajunge la ample proteste: “Este posibil să se realizeze ceea ce s-a inclus în această lege. Se crează, însă, o nemulțumire în cadrul sistemului medical pentru că anumite categorii de personal de salariați sunt defavorizate. La majorarea salarială sunt incluși doar medicii și asistenții medicali. Nemulțumirea apare, normal, de la celelalte categorii, oamenii vor și ei majorarea de salariu și sunt îndreptățiți să își dorească așa ceva. Un bun exemplu sunt biologii. Prestează activitatea în cabinet cu asistenta sau asistentul. De la 1 martie asistenții primesc mai mulți bani, iar biologul, care are studii superioare, care are răspundere mai mare ca asistenta, nu primește mai mulți bani. Apoi vorbim de personalul auxiliar, infiermieri și îngrijitori sau brancardieri, tot așa sunt nemulțiumiți pentru că nu primesc bani mai mulți. Abia în 2022 vor ajunge la grilă.
În fine, personalul TESA este nemulțumit pentru că mereu a fost exclus de la majorări, inclusiv în 2016. Anul acesta nu intră cu nicio majorare, abia în 2022 se ajunge la acea grilă. Mai mult decât atât, acest personal a fost exclus din regulamentul de sporuri care este făcut doar pentru personalul medical. Se poate ajunge la proteste, sunt tensiuni în acest moment”.
“Nici în străinătate nu e bine” – Mihai Constantin
Mihai Constantin este unul din asistenții medicali cu vechime de peste 30 de ani în Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. Se bucură de mărirea de salarii, dar nu crede că măsura guvernamentală va stopa exodul spre străinătate: “De la 1 Martie, după calcule efectuate, salariile asistenților medicali vor crește. Normal că este o veste bună, eu am 34 de ani de muncă în SJU Vâlcea și niciodată nu am beneficiat de salarii mulțumitoare de-a lungul timpului. A venit și pentru noi o vreme mai bună. Tentația de a pleca în străinătate se mai reduce. Trebuie ținut cont, însă, de faptul că acum sunt multe școli sanitare, pe vremea mea era una singură. Atunci erau 35-40 de absolvenți, acum numărul lor a crescut cu mult. Nu toți îți găsesc loc de muncă la spital sau la cabinete și au tendința de a pleca. Nici peste hotare nu este simplu, v-o spun eu care am lucrat afară și ca o concluzie nu pot spune că a fost mai bine ca acasă”.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning