Cristian Buican prezintă priorităţile legislative ale PNL pentru sesiunea parlamentară februarie – iunie 2018
Începerea primei sesiuni parlamentare din anul 2018 a Parlamentului României reprezintă un bun prilej de anunţare a priorităţilor legislative a fiecărui parlamentar, în concordanţă cu priorităţile Grupului Parlamentar din care face parte. Pe această cale, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, aduce la cunoştinţa opiniei publice vâlcene priorităţile legislative pentru această sesiune parlamentară, atât în ceea ce priveşte activitatea proprie, cât şi cea a întregului Grup Parlamentar al PNL.
În plan individual, deputatul Cristian Buican îşi propune ca în această sesiune parlamentară să urgenteze două proiecte de lege, ca răspuns la două dintre cele mai stringente probleme ale societăţii, în general, şi, în special, a locuitorilor din judeţul Vâlcea: criza lemnului de foc pentru populaţie şi deblocarea situaţiei privind introducerea reţelelor de gaze în localităţi. În acest sens, parlamentarul liberal vâlcean va urmări îndeaproape adoptarea propunerii legislative privind interzicerea exportului lemnului de foc (PL-x 276/2017), ca soluţie la criza din societate a lemnului de foc, în condiţiile în care în ultimii doi ani, preţul acestuia s-a dublat. O altă propunere legislativă ce se află în atenţia deputatului Cristian Buican se referă la acordarea posibilităţii localităţilor de introducere a reţelelor de gaze naturale (PL-x 110/2017), în condiţiile în care de mai bine de trei ani de zile Ministerul de resort nu a mai scos la licitaţie nicio introducere de reţea de gaze în localităţi.
În calitate de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, preşedintele liberalilor vâlceni, deputatul Cristian Buican, va insista pentru urgentarea propunerilor legislative considerate prioritare de Grupul Parlamentar al PNL şi care se axează pe impulsionarea mediului privat din România, oferirea de soluţii legislative pentru creşterea veniturilor angajaţilor din mediul privat, deblocarea pieţei muncii din România, susţinerea administraţiilor publice locale sau debirocratizarea administraţiei din România. Astfel, priorităţile parlamentarilor PNL pentru acest an sunt:
• Sistarea ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă. Iniţiativa PNL porneşte de la principiul potrivit căruia fiecare cetăţean trebuie să-şi facă un rost prin propria muncă. Ajutoarele sociale trebuie să fie acordate doar celor care în mod obiectiv au nevoie de acestea. În practică, am constatat în ţară situaţii în care investitorii se lovesc de lipsa forţei de muncă, respectiv de refuzul de a munci a unor categorii de cetăţeni care primesc ajutoare sociale. În consecinţă, persoanele apte de muncă, care primesc ajutoare sociale, li se va anula acest drept în cazul în care refuză un singur loc de muncă sau refuză să urmeze un curs de calificare profesională.
• Acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu în privat. Iniţiativa PNL presupune acordarea posibilităţii patronilor de a deduce 20% din impozitul pe profit datorat statului pentru a-şi stimula angajaţii prin acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu. Această măsură nu afectează rata de profit a companiei, ci în mod indirect încurajează profitabilitatea sectorului privat.
• Legea anti-birocraţie. PNL îşi propune să oblige instituţiile de stat să comunice între ele, în loc să comunice prin intermediul cetăţeanului care stă la cozi şi la ghişee. Practic, statul nu va mai putea solicita informaţii/documente pe care o instituţie a statului le deţine deja. În acest mod, cetăţeanul nu va mai fi plimbat de a un biroul la altul, de la o instituţie la alta pentru a-şi soluţiona o cerere, ci instituţiile statului vor fi obligate să o facă în locul său.
• Direcţionarea a 100% din impozitul pe venit către autorităţile locale. Iniţiativa PNL, care a fost susţinută doar declarativ şi de PSD, presupune ca sumele care fac obiectul impozitului pe venit să revină bugetului autorităţilor locale. Este o formă de a întări autonomia locală, principiu cultivat la nivel european. Din păcate, PSD a acţionat la finalul anului trecut exact în sens contrar, adică a confiscat chiar şi sumele de care beneficiau în mod îndreptăţit autorităţile locale.
• Interdicţia pentru condamnaţi de a candida la parlamentare/prezidenţiale. Iniţiativa PNL a pornit de la o serie de decizii ale Curţii Constituţionale privitoare la integritatea funcţiei publice. Este necesară instituirea acestor rigori pentru a nu mai avea situaţii în care agenda personală a unui lider politic deturnează agenda publică şi interesele societăţii în ansamblu.
• Alegerea primarilor în 2 tururi. Iniţiativa PNL pleacă de la principiul potrivit căruia majoritatea trebuie să decidă. Alegerile într-un singur tur de scrutin au dus la situaţii în care primarul beneficiază de suportul a mai puţin de jumătate dintre alegătorii care şi-au exprimat o opţiune la urne. Acest fapt duce la situaţii în care comunitatea locală este condusă în numele unei minorităţi şi împotriva unei majorităţi.
„Pentru această sesiune parlamentară, PNL îşi propune o serie de priorităţi legislative care să uşureze viaţa cetăţenilor, să impulsioneze dezvoltarea mediului privat, să crească veniturile angajaţilor din privat, să ofere o mai mare autonomie locală administraţiilor publice şi să uşureze viaţa cetăţenilor din punct de vedere al birocraţiei. Încercăm prin aceste iniţiative legislative să punem ordine în anumite zone din societate, pe care noi le considerăm priorităţi. În plan individual, mi-am propus pentru această sesiune parlamentară să urgentez adoptarea a două proiecte de legi care ar conduce la rezolvarea a două probleme majore: criza lemnului de foc şi introducerea gazelor în localităţi. De asemenea, îmi voi continua activitatea cotidiană a unui deputat al opoziţiei de a sancţiona derapajele puterii şi voi folosi toate pârghiile legale care îmi stau la dispoziţie pentru a pune pe masa decidenţilor guvernamentali problemele judeţului Vâlcea” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.