FOTO/VIDEO Umbra lui Mircea, la Mănăstirea Cozia! Sute de credincioși au asistat la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop al Râmnicului, Varsanufie Prahoveanul
Arhiepiscopia Râmnicului a organizat astăzi, 31 ianuarie 2018, un parastas pentru voievodul Mircea cel Bătrân la Mănăstirea Cozia, la împlinirea a 600 de ani de la trecerea la cele veșnice. Mircea cel Bătrân, voievod al Țării Românești, a fost și ctitorul Mănăstirii Cozia. Sute de credincioși, dar și multe oficialități locale au venit pentru a-l comemora pe Voievodul Mircea cel Bătrân și pentru a asista la slujba oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop al Râmnicului, Varsanufie Prahoveanul.
A fost un important prilej de aducere aminte a importantelor momente ale domniei lui Mircea cel Bătrân. “Au fost momente pline de emoție. Nici nu avea cum să fie altfel pentru că azi comemorăm 600 de ani de la trecerea în Împărăția lui Dumnezeu a celui mai vrednic domnitor pe care l-a avut Țara Românească, și mai mult decât atât, cel care a ctitorit Mănăstrea Cozia și cel care considera orașul capitală a Olteniei de sub munte orașul domniei sale. Emoția a fost cu atât mai mare cu cât, iată, la slujba de astăzi a slujit Înaltpreasfinitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor impresionat de diaconi și preoți și mai mult decât atât, reprezentanți ai instituțiilor statului, județene și naționale, au fost prezente la acest eveniment, alături de parlamentari. Am văzut azi oameni îmbrăcați în costum național. Nădăjduim că ceea ce Domnitorul Voievod Mircea cel Bătrân a sădit în sufletele noastre încă dăinuie și sufletele copiiilor. Vă mărturisesc că nu doar azi, ci la fiecare slujbă văd oameni mândri că poartă costume populare”, ne-a declarat Ștefan Zară, preot, consilier cultural Arhiepiscopia Râmnicului.
“Se simte umbra lui Mircea la Cozia. A fost Voievodul care a lăsat și a lăsat numele orașului Râmnicu Vâlcea. Nu știu dacă vom mai avea vreodată România Mare, dar acum totul se face pe cale diplomatică, nu se mai fac cuceriri”, completează Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea.
La manifestare au participat și credincioși îmbrăcați în costum național. Toți cred că actualii conducători ai României au multe de învățat de la Mircea cel Bătrân. “Se simte umbra lui Mircea cel Bătrân și aici la Călimănești, și la Râmnicu Vâlcea, pe care Voievodul îl considera orașul domniei sale. A fost, probabil, așa cum a spus Neagu Djuvara, poate cel mai important domnitor român din toate timpurile. România a fost atunci o țară foarte importantă, în vremea domniei lui Mircea. Vă dați seama că țara noastră a putut atunci să se implice în succesiunea la tron a Imperiului Otoman… Să dea Dumnezeu să ajungem măcar la o mică importanță din cea pe care o aveam atunci…”, spune și Sorin Zamfirescu, fost primar Râmnicu Vâlcea.
Mircea cel Bătrân a dus aproape trei decenii lupte dure cu adversarii interni și externi pentru pacea și prestigiul Țării Românești. A trecut la cele veșnice pe 31 ianuarie 1418. În spiritul unei vechi tradiţii, Voievodul a dorit ca, după moarte, rămăşiţele lui pământeşti să i se odihnească în biserica mare de la Cozia – ctitoria lui cea mai de seamă, dorința fiindu-i îndeplinită.
Evenimentul de la Mânăstirea Cozia se înscrie și în cadrul manifestărilor organizate pentru a celebra cei 100 de ani de la Marea Unire care se împlinesc anul acesta. A fost un fel de lecție de istorie pe care cei prezenți au dorit să o predea generației tinere care nu ar trebui să uite de cei care au luptat cel mai mult pentru unitatea neamului românesc.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning