Putem salva Liceul Henri Coandă, domnule primar?
Este evident că în ţara noastră, în judeţul nostru şi poate chiar şi în Râmnicu Vâlcea, există mai multe clădiri dedicate învăţământului decât sunt necesare. Întreţinerea clădirilor costă, numărul de elevi a scăzut, mulţi români au plecat în străinătate cu familie cu tot, vârsta la care un român îşi întemeiază o familie şi devine părinte este în creştere.
În mediul rural s-au construit şi reabiliat de multe ori cădiri care acum mai adăpostesc doar câţiva elevi. Salariile cadrelor didactice, mai ales ale directorilor de unităţi şcolare au crescut şi sunt o povară pentru buget.
Deci în mod sigur unele şcoli trebuie închise, conservate, trebuie făcute restructurări probabil, costurile scad chiar dacă statul decontează transportul copiilor într-un sat sau comuna vecină pentru a urma cursuri.
În Râmnic este posibil însă să nu fie în viitor chiar aşa, deoarece altfel nu ne explicăm de ce nu sunt locuri la grădiniţe în ultimii ani. Cei care acum au părinţi ce se bat să le facă loc la un cămin sau grădiniţă vor avea nevoie peste 10 ani de un liceu.
Şi majoritatea vor vrea să fie elevi la cele două mari Colegii din Centrul Râmnicului. Aşa se întâmpla şi înainte de 1989, era înghesuială aici. Dar cei care au găsit joburi mai bune şi pe termen mai lung au fost cei care au absolvit Energeticul, Oltchimul şi unul dintre liceele Mecanice.
Henri Coandă este unul din acele licee. Este singurul de profil pe o rază de sute de kilometri.
Suntem conştienţi că Liceul OLTCHIM trebuie sacrificat în schimbul a 24 de hectare de teren pe care oraşul se poate extinde. Şi îi acordăm primarului Mircia Gutău prezumţia de nevinovăşie. Vrem să credem că va construi acolo spre Vlădeşti locuinţe pentru tineri şi că va face pe Dealul Capela un parc frumos, nu un loc cu noi imobile.
Dar poate şi de la Oltchim mai merită salvată măcar o clasă două de profil din acele profiluri care pregătesc meseriaşi de care va fi nevoie pe platforma chimică care pare să se relanseze după privatizare. Poate acele clase merită mutate la Henri Coandă şi astfel să fie salvat acest liceu acum. Iar în anii viitori ar putea fi aduşi mai mulţi elevi aici, pur şi simplu prin micşorarea numărului de clase de la Colegiile mari din centru. Acele colegii care de fapt nu dau aproape nicio şansă unui absolvent să găsească un loc de muncă.
Liceul Henri Coandă funcționează încă din anul 1964. Distrugerea lui ar fi o pierdere imensă pentru că nu se mai poate reface în veci o astfel de bază materială. Henri Coandă are o bază materială completă, are o dotare care îl face în domeniul transporturi şi auto – un liceu ce nu are concurenţă. Pregătirea în acest domeniu nu se poate face în altă locație. Are un parc auto și o stație ITP unde se face cea mai bună practică. Absolvenţii lui au şansa să îşi găsească un loc de muncă nu numai în ţară, dar şi în ţările UE unde este mereu nevoie de specialişti în transporturi, de şoferi şi de mecanici, de şoferi care deţin cunoştiinţe în mecanică. Liceul este autorizat şi pentru domeniul textil şi credem că locaţia este potrivită şi pentru a găzdui clase de la Liceul Oltchim, în cazul în care acesta va fi închis.
De aceea credem că membrii consiliului municipal ar trebui să voteze înfiinţarea unei comisii care să analizeze impactul desfiinţării acestui liceu. Să calculeze care este populaţia în viitor care ar putea învăţa o meserie aici, să regândească pe plan macro dacă nu se pot restructura alte unităţi şcolare şi dacă nu poate fi făcut ceva ca acest liceu să fie salvat. Este adevărat că poate întreţinerea lui costă, dar la fel de adevărat este că educaţia costă mereu, şi că ţara noastră şi judeţul are nevoie de forţă de muncă calificată, nu de absolvenţi ai unor facultăţi private care au ca scop doar fabricarea de diplome.
Noi, dar şi elevii şi profesorii Liceului Henri Coandă, în ultimul rând îl rugăm pe Mircia Gutău, om care cunoaşte bine valoarea unui meseriaş bun şi valoarea unei pregătiri profesionale să caute o soluţie de salvare a acestui liceu.
Traian GUMINSKI