Planurile primarului Mircia Gutău pentru anul 2018
Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, alături de viceprimarii Eusebiu Vețeleanu și Carmen Preda, a susţinut azi, 20 decembrie o conferinţă de presă în care a făcut o analiză a principalelor proiecte demarate în acest an, dar a prezentat şi următoarele proiecte care se vor desfăşura. De asemenea, edilul a vorbit despre schimbările care vor avea loc în administraţia locală.
Alesul râmnicenilor spune că este mulțumit de ceea ce a realizat în acest: “Anul 2017 a fost unul foarte bun pentru Primăria Râmnicului. Foarte multe din lucrurile pe care am vrut să le facem le-am și realizat. Pot doar să enumăr câteva dintre ele. Este vorba de Catedrala din Ostroveni care a fost finalizată, mă gândesc și la Ștrandul Ostroveni care a fost modernizat. Este vorba și de zona centrală care a fost deschisă și care, deși a avut parte de multe critici, își dovedește încă de pe acum utilitatea. Sper că vă place și acel patinoar. În plus, foarte multe școli au trecut printr-un proces amplu de modernizare. De asemenea grădinițele, au apărut și multe locuri de joacă. S-a tot spus că Mircia Gutău vrea să distrugă școlile profesionale. Nici vorbă, din contră, din septembrie 2018 vom trece la învățământul dual, după modelul de la Brașov. Acolo toți care au trecut prin astfel de învățământ s-au ales cu locuri de muncă. Dacă acolo a mers, de ce să nu meargă și la noi? Cea mai mare parte a presei a înțeles și care este situația cu liceele Henry Coandă și Oltchim. Nu dorim să avem unele școli ineficiente, în timp ce altele să se înghesuie în spații mici și sunt bine cotate, așa cum este Liceul de Artă. Profesorii specializați nu au de ce să se teamă. Acele școli de meserii despre care vă vorbeam vor avea nevoie de ei.”
Buget mai mic, se fac economii
Mircia Gutău știe că bugetul pentru anul viitor o să fie unul mai mic decât în 2017 și spune că a făcut un plan pentru economii: “Bugetul o să fie mai mic, se știe asta, pentru că impozitul pe profit a scăzut de la 16 la 10 la sută. În plus, excedentul din 2016 se oprește și dacă vă amintiți eu am spus când nu eram primar că este o mare greșeală să facă excedent în loc să fi făcut, de exemplu, Parcul Zăvoi cu locuri de joacă de cea mai bună calitate, chiar dacă erau mai scumpe. Am făcut economie degeaba. Se vor majora impozitele și taxele în suma impusă de lege. Nu se vor ajunge însă la sume mari. La un apartament, de exemplu, acolo unde mă interesa cel mai tare, creșterea nu este mai mare de 40 de lei pe an, adică 4 lei pe lună… Una peste alta, facem economii peste tot. Vom face curățenie în toate compartimentele Primăriei. La ADP de exemplu vom reduce organigrama cu cel puțin 22 de locuri. Cei care sunt acum, trebuie să își dovedească eficiența pentru a rămâne. Municipiul Râmnicu Vâlcea are și Teatru, și Filarmonică, și cor. Suntem prea mici pentru a ne permite toate aceste trei cheltuieli. Am avut ideea de a comasa cele două teatre, dar nu se poate. Conform legii, Consiliul Județean ar trebui să aibă în organigramă locuri vacante. Erau doar 5 sau 6 și nu puteam duce acolo cel puțin 20 de inși. Am analizat, însă, eficiența de la cor. Din cei 23 care sunt acolo, 17 au și alte locuri de muncă. Se va putea face un contract de prestări servicii doar pe o perioadă limitată. Vom face economii și de acolo, așa cum vom face și la Cantina Socială. Obligatoriu trebuie să continuăm să le dăm mâncare acelor oameni nevoiași, dar am făcut un calcul cu salariile, cu aprovizionarea, cu gazul, curentul și ce se mai consumă acolo. Am ajuns la un calcul conform căruia se duc din buget undeva la 12 miliarde pe an. Și ne-am gândit ce ar însemna să facem un contract cu o firmă privată care să aducă mâncarea. O să cheltuim undeva la 3 miliarde, cu doar doi oameni angajați care să împartă mâncarea. Directorul mai are un pic și iese la pensie, două doamne care erau la contabilitate vor merge la alte direcții. Cei necalificați vor rămâne să împartă mâncare, alte doamne ies la pensie. Va rămâne fără loc de muncă o bucătăreasă, dar am văzut și eu la AJOFM, o bucătăreasă bună își găsește de muncă în 30 minute, așa de mare este cererea”.
Multe proiecte pentru 2018
Pentru anul care vine, în doar câteva zile, conducerea primăriei are planuri mari: “Pentru 2018 avem câteva proiecte importante. Bulevardul Dem Rădulescu să aibă bretelele finalizate. Primul tronson se finalizează în ianuarie, cel de-al doilea în martie. De asemenea, vom face modernizare la Strada Știrbei Vodă, cu sistem de iluminat, cu mobilier urban, vom pune sisteme de taxare pentru parcări, exact cum este în Occident, să poți să plătești cu cash, cu cardul sau prin SMS. Mai avem un proiect, finalizarea ștrandului Ostroveni, dar eu sunt sceptic. Este un proiect prost început. Noi am reziliat contractul cu firma care făcea construcția pentru că s-au scurs degeaba zeci de miliarde. Nu pot spune sigur pentru că nu am o hârtie oficială, deși sunt convins că este așa, proiectul a fost unul greșit. Va trebui să luăm o decizie majoră, mergem din gaură în gaură, sau tăiem răul de la rădăcină. Eu sunt adeptul celei de-a doua variante. Proiectantul spune că se poate face… Bine, se poate face dar cu ce costuri, deja am ajuns la o cofinanțare de 94 la sută… Va trebui să ne îndreptăm în instanță împotriva celor care au greșit pentru că așa este normal… Ca și proiect important, avem de susținut și echipa de handbal pe care țin să o felicit pentru performanța de a termina anul pe locul secund al clasamentului. Alt proiect important este schimbarea locației pentru Vamă. Avem avizul de la minister, am identificat și locația, undeva în zona industrială a municipiului. Anul viitor ne vom apuca efectiv de construcție. Actualul sediu va avea destinație de autogară”.
Gabi Cîrjaliu