Deputatul Eugen Neaţă împarte mii de cadouri de Crăciun
Într-o discuţie purtată prin noiembrie i-am spus în treacăt deputatului Eugen Neaţă că va avea cheltuieli mari în decembrie, mulţi aşteptând să le facă cadouri. Mi-a răspuns că este pregătit şi că va face cadouri la mii de vâlceni şi probabil şi la alte mii de români. Am crezut că glumeşte. Pe 1 Decembrie l-am întrebat în glumă, după festivităţile din centrul Municipiului, dacă va sta cu familia seara sau va munci.
“După ora 22 sunt la Birou, lucrez la nişte amendamente”, mi-a zis. Şi atunci m-am ambiţionat şi am zis că şi dacă îmi stric seara, verific dacă chiar lucrează. L-am găsit într-adevăr scriind. A zâmbit şi mi-a spus: “Bine că ai venit, hai să îţi arăt ce cadouri fac vâlcenilor!”.
Cadoul de Moş Nicolae
“Pentru că mă ţin de cuvânt, am făcut un cadou la mii de oameni care cheltuiau sume imense pe amenzi. I-am scutit de aceste cheltuieli şi în avans de 6 decembrie le-am făcut cadou Legea Prevenirii. Ea a fost votată şi adoptată în plenul Camerei Deputaţilor (cameră decizională) în 29 noiembrie. Legea are ca obiect reglementarea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii. În acest sens, autorităţile/instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale. Actul normativ are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii calitative a legislaţiei şi apariţiei unor noi domenii de reglementare. Este o prioritate ca instituţiile statului să acţioneze în primul rând în mod preventiv. Prin modificările legislative pe care le avem în dezbatere şi care prind contur, România se îndreaptă spre normalitate”.
I-am zis că pentru vâlceni dacă e aşa, Moş Crăciun a venit vara când a făcut Legea pensionării anticipate pentru cei care au suferit din cauza poluării remanente.
“Poate ai dreptate, dar uite că pentru alţi vâlceni şi nu numai, am pregătit şi cadoul de Moş Crăciun, şi mi-a pus în faţă proiectul unei legi trecute de comisiile de specialitate şi care urmează a fi votat în Plen.
LEGEA “Schi în România”
Proiectul acestei legi, susţinut de mai mulţi deputaţi şi senatori, a luat naştere în urma multor discuţii purtate de deputatul Eugen Neaţă cu aleşi locali din zone montane, proprietari de terenuri, oameni interesaţi pentru dezvoltarea turismului în România şi jurnalişti vâlceni.
Cu toţii, au sesizat faptul că nu pot lua parte la realizarea Programului naţional de dezvoltare a turismului “Schi în România”, că nu pot face investiţii în amenajări de pârtii, instalaţii de transport cablu, pensiuni, staţii de iluminat sau prelucrat zăpadă, că turismul montan în România nu are nici o şansă să se dezvolte.
Procedura actuală de scoatere definitivă din fondul forestier naţional sau din circuitul agricol a terenurilor este greoaie, neclară, birocratică, scumpă, făcând imposibilă transformarea României într-un domeniu schiabil.
“Proprietarii de terenuri din jurul pârtiilor, mulţi din Vâlcea, mi-au solicitat ajutorul pentru a le uşura procedurile investiţiilor şi proiectelor. Alţi proprietari, mi-au spus că vor să amenajeze noi zone schiabile. Mulţi dintre aceştia, mi-au dat exemplu dezvoltării turistice pe care a cunoscut-o Austria, în urma promovării unor legi în sprijinul investitorilor. Prin urmare, am iniţiat un proiect legislativ, care în curând va deveni lege. O lege care modifică Legea nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului. O lege care simplifică scoaterea definitivă din fondul forestier şi pentru beneficiarii unităţilor administrativ teritoriale, dar şi pentru persoane fizice sau juridice, care nu vor mai trebui să achite sume astronomice statului, o lege care să permită punerea în valoare a imensului potenţial turistic al României! Se vor dezvolta investiţii în infrastructura montană, se vor moderniza domenii schiabile, va creşte gradul de confort oferit turiştilor, şi implicit va înzeci numărul acestora. Sunt bucuros că am reuşit să îmi respect promisiunea făcută celor din zonele montane vâlcene, oamenilor de afaceri ce doresc să investească în acest domeniu, dar şi oamenilor ce vor fi beneficiarii acestor servicii. Sunt bucuros că prin această lege, contribui la dezvoltarea întregii infrastructuri din zonele montane ale ţării noastre şi la modernizarea României!”.
Am plecat spre casă, târziu în noapte,după ce-am văzut şi textele a două amendamente la care lucra (şi pe care am promis să nu le fac încă publice. până nu sunt depuse). Pe drum mă gândeam că şi dacă mi-aş da cuvântul de onoare că aşa au decurs discuţiile şi întâlnirea vor fi destui care nu mă vor crede. Dar ce importanţă are asta, mi-am zis. La urma urmei important este că legile acestea există, că ele şi altele au fost concepute de parlamentari vâlceni, că pot datorită lor să îndrăznesc să “Cred în România”!
Traian GUMINSKI