Mihail Tițoiu – genialul saxofonist din Vaideeni
Este tânăr, frumos, educat, licențiat, modest, extrem de muncitor și cu mult talent. Nu noi îl considerăm genial, ci mai mulți muzicieni din România care l-au remarcat în ultimul an. S-a apucat de cântat la saxofon în urmă cu cinci ani, la o vârstă relativ înaintată pentru a face performanță la un instrument. Exersând mai mult de opt ore pe zi a reușit, după doar cinci luni, să cânte la prima nuntă. A cântat deja alături de soliști mari din muzica populară din România, este invitat non stop la evenimente publice și familiale, la televiziuni, compune piese instrumentale de succes, a înregistrat un hit compoziție proprie alături de Carmen Șerban, iar acum lucrează la un CD cu această cunoscută solistă.
Mihail Tițoiu are deja, la 24 de ani, o poveste a vieții demnă de o telenovelă. S-a născut în Vaideeni pe 12 februarie 1993 într-o familie modestă, dar foarte muncitoare care a făcut toate eforturile pentru a-i susține proiectele sportive, culturale și muzicale.
“Mama și tatăl meu au avut mereu încredere în mine și în sora mea și au tras din greu pentru a ne ajuta. Sora mea, mai mică cu doi ani, a absolvit deja un master în Chimie Aplicată. Eu am absolvit Academia de Educație Fizică și Sport, dar îmi doresc să fac Conservatorul în SUA, la Miami în patria jazzului și a saxofonului”, ne mărturiseşte Mihai.
Comuna Vaideeni păstrează cu sfințenie tradițiile și aici s-au născut mulți soliști talentați de muzică populară și cântăreți la fluier. Mihail Tițoiu este însă primul saxofonist remarcabil pe care îl dă această comună. Bunicul său a fost un mare cântăreț la fluier și a compus și câteva piese cunoscute.
“Regret că l-am cunoscut prea puțin, a murit când eu aveam doar 6 ani, dar mai târziu cântăreți de aici din Vaideeni mi-au cântat piese compuse de bunicul meu. Când am împlinit 8 ani am pus și eu fluierul în gură și am început să cânt. M-au îndrumat profesorul Vartolomei Todeci și domnișoara Felicia Pantelimon, Dumnezeu să o aibă în pază”, mai adaugă saxofonistul.
Nu a obținut succese cu fluierul pentru că intrat în școală s-a îndrăgostit de fizică obținând constant medii de 10 în gimnaziu și participând la olimpiade școlare de fizică cu mult succes: “Mi-a plăcut mult materia asta. Mulți nu înţelegeau când am timp pentru că jucam și mult fotbal. Locuind lângă stadionul din comună și plăcându-mi sportul, am jucat fotbal de performanță aș putea spune. Am fost legitimat la echipa Oltchimului și am jucat până s-a desființat echipa, poate aș fi continuat, dar am suferit și o accidentare mai serioasă”.
A absolvit apoi Școala Populară De Muzică de la Târgu Jiu și a făcut ucenicia lîngă mai mulți saxofoniști din Banat, Sibiu și Vâlcea. La Academia de Educație Fizică s-a dus crezând că va putea fi profesor 5 zile pe săptămână și saxofonist celelalte 2.
“M-am înșelat. În muzică trebuie să lucrezi foarte mult și să fii mereu pe drumuri. Mai ales când te apuci de cântat la 19 ani. Indiferent unde m-aș duce, sunt mereu legat de Vaideeni. Vin aici să cânt cu mare bucurie la Balul Oierilor și la Învârtita Dorului”, ne povesteşte Mihai.
O cunoștea pe Ana Maria Iorga de când erau mici copii. A cântat alături de ea un an. Apoi a fost alături de Mâțu Stoian ,Niculina Stoican, Nina Predescu, Marius Țugulescu, Daniel Rosalim, Anca Mărginean, Paula Medrea, Adelina Popa și Carmen Șerban, la multe evenimente unde lumea l-a remarcat. L-au remarcat și cei care ascultă muzică online dovadă numărul imens de accesări ale pieselor sale aflate pe facebook sau youtube.
“Îmi place să compun piese instrumentale. Saxofonul este cel mai complex instrument de suflat și la el se poate interpreta muzică de orice gen. Din păcate intrumentele se fabrică doar în câteva țări și sunt foarte scumpe. M-au ajutat părinții, dar acum trebuie să mă ajut singur pentru a-mi lua un saxofon cu adevărat performant. Este ca la pian sau vioară. Un cântăreț cu talent poate obține maxim doar cu un instrument remarcabil”, mai adaugă tânărul.
Pe Carmen Șerban a cunoscut-o la un Revelion al muzicanților. S-au înțeles imediat și au realizat că au o compatibilitate de a cânta împreună. A compus partea instrumentală pentru melodia “Fiecare om are câte o cruce” care a devenit imediat hit datorită frumuseții versurilor vocii calde a solistei Carmen Șerban și talentului lui Mihail pe partea instrumentală. O altă piesă compusă de tânărul saxofonist des solicitată la evenimente familiale este “Învârtita ruptă de la Vaideeni”.
L-am întrebat la finalul uneia din convorbirile noastre dacă realizează cât de bun este și că poate deveni cel mai mare saxofonist pe care l-a avut țara noastră. Răspunsul a fost uluitor:
“Să fim serioși, nu sunt nici George Enescu, nici Ciprian Porumbescu. Am foarte multe de învățat încă. Vreau și voi reuși să plec în SUA. Vreau să învăț de la cei mai buni, iar acolo sunt cei mai buni cântăreți de jazz. În România, la nunți, nu am cum să cânt astfel de piese, de aceea cred că voi încerca în perioada următoare să evoluez și în cluburi de unde am avut solicitări. Și trebuie să studiez mai multă teorie, să absolv un Conservator”.
Traian GUMINSKI
Foto arhivă personală