FOTO/VIDEO Ocolul Pământului în 80 de şahuri! Un profesor din Cluj deține o colecție impresionantă de piese ale sportului minții

Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea găzduiește o expoziție inedită, peste 80 de jocuri de şah tematice din peste 30 de ţări de pe şase continente. Întreaga colecție îi aparține profesorului de matematică de la Liceul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Emil Sitaru, un om îndrăgostit de sportul minţii, care colecţionează piese inedite de peste 15 ani.


Cea mai veche piesă din cadrul colecţiei a fost achiziţionată de profesorul din Cluj în 2002 din Turcia. Colecţia cuprinde jocuri de şah extrem de variate: Şah de colecţie Egiptenii vs. romanii, Şah din Grecia, ale cărui piese şi tablă sunt realizate din lemn de măslin, Şah Artizanal din Guineea Bissau, Şah din Peru cu motive incaşe, Tablă Şah de colecţie din Spania ale cărui tablă şi piese au fost placate cu aur de Toledo şi argint. Nu lipsește un Şah cu simbolurile clubului Real Madrid, dar şi o mare varietate de jocuri dedicate celor mici: Şah Lego, Şah Familia Simpsons sau Şah Star Trek. Cel mai apreciat joc de șah de este cel din cristal de Bohemia, cumpărat de la Praga.

„Mereu mi-a plăcut șahul și am luat câte un joc de șah din țările pe care le-am vizitat. Când s-au adunat multe am decis să le expun, să le vadă și alte persoane. Nu pot să spun că este o scădere a interesului pentru șah, dar e nevoie de personal calificat. Cred că va urma o revigorare a practicării jocului de șah, în special în rândul copiilor. Colecția are multe de arătat, multă istorie, avem șah din Egipt și Grecia Antică, Războiul de Secesiune. Am găsit aici un spațiu excelent. Este prima expoziție din țară, am avut doar două la Cluj, am venit aici în memoria părinților soției mele. Sper să vină cât mai multă lume să vadă această colecție”, spune colecționarul Emil Sitaru.


„Este pentru prima dată când găzduim o astfel de expoziție, cu astfel de exponate. Am mai avut evenimente sărite din tipar dar acesta le întrece pe toate. Reflectă aspecte din trecutul omenirii, din sport, din lumea filmului, din geografie. Sunt foarte mulți practicanți de șah în Vâlcea”, completează Claudiu Tulugea, director MUZEUL JUDETEAN “AURELIAN SACERDOȚEANU” VÂLCEA.



Practicanții sportului minții au rămas impresionaţi de colecția care-i aparține profesorului din Cluj și spun că este o adevărat pledoarie pentru șah. Colecția de șah o să fie expusă la Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea până pe data de 7 decembrie, intrarea fiind gratuită.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning