Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale sprijină un proiect al Fundaţiei VAIDEENII
Aristin Dumitrescu, preşedinte al Fundaţiei Vaideenii, şi Cătălin Siiulescu, vicepreşedinte al Fundaţiei, au semnat recent la Bucureşti, cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale un contract extrem de important. Nu este vorba însă despre valoarea materială a contractului, ci este vorba despre faptul că pentru prima dată în cei 13 ani de existenţă a Fundaţiei Vaideenii un proiect al acesteia va primi o finanţare din partea statului.
Profesorul Cătălin Sîiulescu a redactat un proiect cultural cu titlul „Eroii nu se plâng, eroii se slăvesc!” şi a participat cu acesta, alături de alte 100 de fundaţii şi ong-uri, la un „concurs” organizat de Minister pe Programul „Acces Centenar 2017”.
Alături de alte 19 de proiecte, cel al Fundaţiei Vaideenii a primit o cofinanţare din partea Ministerului de 66% din valoarea sa.
Fundaţia Vaideenii este o organizaţie neguvernamentală creată în 2004 cu o primă acţiune de aniversare a celor 500 de ani de existenţă documentară a comunei. A avut 44 de membrii fondatori (între timp au decedat 3 dintre aceştia), are azi 65 de membri şi s-a implicat constant în proiecte şi activităţi cultural civice şi social umanitare.
„Eroii nu se plîng, eroii se slăvesc” este un proiect cultural dedicat Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri la nivelul comunei Vaideeni, judeţul Vâlcea, fiind compus dintr-o serie de manifestări dedicate cu precădere comemorării celor 149 de eroi din Vaideeni căzuţi în războiul de întregire al neamului. Manifestările vor avea loc între 12 octombrie-14 noiembrie.
Scopul proiectului este reîmprospătareea memoriei colective a populaţiei din Vaideeni în ceea ce priveşte contribuţia adusă la înfăptuirea Marii Uniri, prin jertfă de sânge, conştientizarea identităţii naţionale, a locului şi rolului vaideenilor în devenirea naţională.
Cătălin Siiulescu: “Vom duce toţi elevii de clasele V-VIII din comună la Alba Iulia, probabil pe 25 octombrie de Ziua Armatei Române, vom organiza un simpozion, apoi o manifestare cultural artistică cu actori ai unui teatru şi ne vom pomeni cei 149 de eroi în centrul comunei într-o slujbă religioasă la care sper să participe toată comunitatea. Comuna noastră a fost în urmă cu 100 de ani grav afectată pentru că pierderea a 149 de bărbaţi, unii foarte tineri, în acest război a însemnat practic ca fiecare familie de la noi să piardă pe cineva drag, pe o rudă de sânge. Urmaşii eroilor de atunci şi generaţiile tinere de azi trebuie să ştie adevărul. Cu toţii trebuie să fim mândri de eroii noştri”.