INEDIT! Masca lui Ceauşescu, la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea
Una din piesele de rezistenţă expuse la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea este o mască mortuală cu o poveste impresionantă. Obiectul din bronz, unic la nivel european a fost descoperit la Ocnele Mari, datează de pe vremea dacilor şi mai bine de 20 de ani a stat în casa fostului dictator, Nicolae Ceauşescu.
Prea puţini vâlceni ştiu de existenţa piesei din bronz de la Muzeul Judeţean. Mai mult decât atât, o parte dintre vizitatori îi contestă autenticitatea şi spun că este realizată în zilele noastre. Masca este unicat, are o valoare inestimabilă, dar şi o poveste impresionantă. A fost descoperită la Ocnele Mari, în anul 1978, de un arheolog renumit, Dumitru Berciu. Reprezintă o zeitate locală şi a fost depusă pentru scurt timp la Institutul de Arheologie de la Bucureşti. De mască a auzit imediat şi fostul dictator, Nicolae Ceauşescu, cel care a luat-o la vila din Bucureşti unde a fost expusă timp de 20 de ani. Abia după Revoluţia din 1989 a ajuns la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.
“Este una din piesele de rezistenţă a Muzeului Judeţean. Are o poveste interesantă, atât ca valoare istorică, cât şi ca valoare politică, să spun aşa. A fost descoperită în anul 1978 de marele arheolog, Dumitru Berciu, în timpul sărbătorilor de la Ocniţa, în Cetatea 1, într-o cameră subterană. Este o piesă geto-dacică. Reprezintă o zeitate locală şi este o copie după zeităţile romane sau greceşti. Piesa este unicat la nivel naţional şi european şi imediat după ce a fost descoperită a fost dusă la Institutul Arheologic de la Bucureşti unde a făcut furori. Face parte din categoria “tezaur naţional”. Nicolae Ceauşescu a auzit de piesă, a vrut să o vadă şi, mai mult decât atât, a sechestrat-o. A atârnat-o în vila din Bucureşti unde locuia în permanenţă. După 1990 piesa a fost redescoperită şi adusă acasă, la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea. Restauratorul de metale de la vremea respectivă, doamna Rodica Buhoi, a curăţat-o cu o substanţă şi apoi a întărit-o cu răşină. De la Nicolae Ceauşescu s-a întors într-o stare avansată de degradare. Din păcate acolo nu a beneficiat de parametri optimi de temperatură şi umiditate. Doar în muzeu poate să fie păstrată bine, vă daţi seama că este din bronz care interacţionează cu umiditatea”, ne-a declarat Claudiu Tulugea, director Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.
Masca a fost făcută dintr-o foiţă de tablă de de bronz de doar doi mililetri. Face parte din categoria “tezaur naţional” şi poate să fie admirată zilnic la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.
Gabi CÎRJALIU