FOTO Oierii români se înfrâțesc cu cei francezi
Reprezentanți ai oierilor montani din România și Franța și-au dat întâlnire la Centrul de Convenții și Expoziții Nord Oltenia din Călimănești-Căciulata. Într-o atmosferă de sărbătoare, Ziua Porților Deschise oieritului montan românesc a pus bazele unei colaborări între crescătorii de ovine din cele două țări care ar trebui să ducă la apariția unor noi specii de oi.
Într-o atmosferă de sărbătoare, ciobanii montani din România și-au etalat în standuri cele mai frumoase exemplare de mioare și miei în timp ce oaspeții au ascultat muzică populară și au degustat preparate românești pregătite în aer liber. Oierii montani spun că încă mai rentează afacerile lor, chiar dacă și-ar dori mai mult ajutor de la stat. “Rentează afacerile, dar trebuie să fim și noi ajutați mai mult de stat. În primul rând avem nevoie de pășuni, unde să ne ducem oile la păscut. Am vândut bine înainte de sărbători, mergem înainte, poate iese ceva și în urma acestei colaborări cu francezii”, ne-a spus unul dintre ei.
La manifestarea de la Călimănești s-au pus bazele unei colaborări pe termen lung între crescătorii de ovine din România și Franța care ar trebui să ducă la apariția unui miel de carne vandabil pe piața franceză. De asemenea, organizatorii speră să-i determine pe români să consume carne de miel pe tot timpul anului și nu doar de Sărbătorile Pascale. “Este o zi importantă, îi vedeți aici pe oieri, ei sunt eroii acestei zile. Federația Oierilor de Munte, al cărei secretar general sunt și din care face parte și Asociația Țara Loviștei din Vâlcea are un protocol cu oierii din Franța pentru a produce un miel vandabil pe piața franceză. De ce vrem asta? E simplu, pentru că în ultimii ani prețul la mielul de carne a scăzut la 5 lei, dar noi îl producem la 10 lei. Asta înseamnă dispariția oieritului în România. Sperăm ca rezultatele prezentate azi, primul produs din metisarea berbecilor francezi cu țurcanele românești să fie unul bun. Știm că oierii o duc din ce în ce mai greu, de asta vrem să-i ajutăm. Noi niciodată nu vom importa carne de oaie. Noi suntem deciși să încercăm să promovăm consumul de carne de oaie pe tot parcursul anului. nu doar de Paște. Mieii sunt crescuți în pășuni curate și e păcat să aducem în Noua Zeelandă, probabil miei luați de la noi cu 5 lei și întorși cu 10 lei”, ne-a declarat Constanța Ștefan, secretar general Federația Oierilor Montani din România.
“Este o zi importantă, o activitate care se desfășoară într-un spațiu generos la centrul de la Seaca. Acest tip de evenimente ar trebui să fie dese la Centrul Expozițional. Acum este o expoziție de oi, de carcase de oaie și o întâlnire a federației. Am fost la standuri, eu sunt de profesie medic veterinar și normal că mă atrag astfel de activități”, a completat Florinel Constantinescu, primar Oraș Călimănești.
La eveniment a fost prezent și ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, cel care este convins că va urma o colaborare foarte bună între cele două țări în domeniul oieritului montan. “Sunt sigur că această colaborare o să fie una de bun augur. Mulțumesc Ministerului De Agricultură pentru sprijinul acordat acestui proiect. Ambasada Franței din România a oferit sprijin pentru acest proiect, sprijin care se înscrie în cadrul parteneriatului bilateral început în 2016. Cele două țări au dorit să acopere o colaborare pentru sectorul ovinelor și bovinelor în scopul de a se adapta la evoluției pieței internaționale. Franța are o lungă tradiție în creșterea animalelor în timp ce România are unul dintre cele mai mari efective de oi”, le-a spus acesta celor prezenți.
La reuniunea de la Centrul de Convenții și Expoziții Nord Oltenia au fost prezentate și primii produși care au rezultat din metisarea berbecilor francezi cu oile țurcane românești. Reprezentanții oierilor din Franța le-au întors invitația ciobanilor români care vor merge la un schimb de experiență în viitor.
Gabi Cîrjaliu