FOTO “Icoana – fereastră spre suflet”! O expoziție inedită este organizată la Muzeul Satului din Bujoreni
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni găzduiește o expoziție inedită – “Icoana – fereastră spre suflet”. 41 de icoane transilvănene pe sticlă adunate de-a lungul timpului într-o colecţie privată pot fi admirate timp de mai bine de o lună.
Icoanele pe sticlă expuse la Muzeul Satului Vâlcean şi-au făcut apariţia aproape exclusiv în Transilvania secolului al XVIII-lea, având puternice influenţe din Europa Centrală și au pătruns în această zonă cu ajutorul meşterilor iconari veniţi din Boemia şi Bavaria. Colecționarul a dorit să își păstreze anonimatul, nu participă la vernisaje și nu percepe taxe de intrare.
“Este o expoziție privată care vine din Transilvania, o expoziție privată. Colecționarul nu vrea să i se știe numele, dorește să fie anonim. Îl cunosc și așa am reușit să aducem aici colecția. Este vorba de 41 de piese, adunate de buniciul și de tatăl proprietarului. De altfel, expoziția este în memoria tatălui proprietarului. Povestea icoanelor începe undeva la jumătatea Secolului 18, atunci când sub influența central-europeană a sticlarilor și zona Moraviei și Bavariei începe să pătrundă în Transilvania moda icoanelor din sticlă și preoții încep să doteze bisericile cu astfel de piese. De astfel, ceea ce vedeți aici au fost piese active, care au fost în biserici. Expoziția durează o lună și îi invităm pe toți care doresc să vină și să le admire”, ne-a declarat Claudiu Tulugea, director Muzeul Județean de Istorie Vâlcea.
“Expoziția de icoane de aici de la Muzeul Satului reprezintă o semnificație spirituală aparte. După un post de 40 de zile acum, în Săptămâna Patimilor ar trebui să devenim icoane vii. Prin mersul la Biserică, prin rugăciune, prin spovedanie, prin post, toate aceste trebuie să contribuie să devenim icoane ale lui Dumnezeu. Aceasta este și chemarea Mântuitorului Isus Hristos, noi care purtăm chipul lui. Îi felicit pe organizatori pentru că au reușit să adune icoane vechi pictate pe sticlă, care reprezintă bogăția spirituală a neamului românesc. Dorim ca această expoziție să fie o bună trecere spre Învierea Mântuitorului, atunci când o sărbătorim, devenind lumini vii ale bisericii și aducând bunătate și dragoste și celor din jurul nostru și prin ei lui Dumnezeu”, a completat Emilian Lovișteanu, Episcop-vicar Arhiepiscopia Râmnicului.
Expoziția este organizată de Muzeul Județean de Istorie Vâlcea și o să fie deschisă publicului timp de o lună. Nu se percepe taxă de intrare pentru vizitatori.
Gabi Cîrjaliu