Grupul de Intervenţie Rapidă – o iniţiativă care îşi dovedeşte utilitatea

Marţi, 14 martie, Sala Mare a Consiliului Judeţean a fost plină de cadre didactice, primari, salariaţi ai unor admistraţii, medici, asistenţi sociali, poliţişti. Proiectul iniţiat de prefectul Radu Renga, Grupul de Intervenţie Rapidă (G.I.R) prinde din ce în ce mai bine contur, iar această sesiune de formare a fost binevenită.

Şedinţa a fost operativă, a durat puţin, prefectul a explicat concret rolul acestei reţele de comunicare informaţională rapidă. Menirea conlucrării instituţiilor care au semnat protocol: ISJ, Poliţia, Jandarmeria, Prefectura, DGASPC are ca scop slavarea persoanelor abuzate. În principal acţiunile au rolul de a slava minorii, până în prezent deja au fost demarate treci acţiuni de salvare a mai multor copii supuşi unor abuzuri din partea părinţilor. G.I.R. mai are ca scop şi intervenţia în cadrul oricărei persoane abuzate. S-a vorbit mult despre combaterea violenţei şi colaborarea între oamenii din comunităţile rurale pentru a salva persoanele abuzate.
Din păcate violenţele domestice au loc şi în mediul urban, iar legislaţia noastră este una dintre cele mai slabe în domeniul protecţiei persoanelor abuzate. Sunt deseori cazuri în care poliţiştii deşi aud cum o femeie sau copil sunt bătuţi, aud prin uşă nu pot sparge uşa şi intra pe proprietate privată pentru a salva persoana aflată în pericol din cauza legislaţiei. De aceea credem că la o sesiune a G.I.R ar trebui invitat şi grupul parlamentarilor vâlceni. Acest plan de colaborare care funcționează ca un parteneriat interinstituțional cu scopul de a preveni și combate fenomenul persoanelor abuzate nu poate fi dus la bun sfârşit fără modificarea legislaţiei.

Traian Guminski