Iniţiativă importantă a deputatului Eugen Neaţă: “Persoanele care locuiesc în zona Platformei Chimice Râmnicu Vâlcea să fie pensionate anticipat cu doi ani”
Deputatul PSD de Vâlcea, Eugen Neaţă, a avut recent o iniţiativă extrem de importantă pentru foarte mulţi vâlceni. Credem cu tărie că atât foşti conducători şi salariaţi ai unităţilor de pe platforma chimică, dar şi jurnalişti vâlceni care au profesat în acest domeniu înainte de 1989, deţin date care pot ajuta la votarea legii propuse de parlamentarul social democrat. Despre ce este vorba aflaţi din comunicatul de presă al deputatului Neaţă pe care îl redăm integral în continuare:
“Prin natura meseriei pe care am desfășurat-o de-a lungul carierei mele, am fost tot timpul printre oameni, aproape de aceștia. În mandatul de deputat voi fi activ și mă voi implica în rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii județului Vâlcea. Sunt deschis la propunerile și solicitările cetățenilor, iar împreună cu președintele Consiliului Județean Vâlcea și colegii mei, parlamentari PSD, ne vom onora promisiunile făcute în campania electorală.
Drept urmare, în data de 24 februarie 2017, am avut o întâlnire cu reprezentanții mai multor sindicate din județ. Aceștia au solicitat sprijin pentru promovarea unor inițiative legislative. Una dintre ele este posibilitatea pensionării anticipate cu 2 ani a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani, pe o rază de 8 km în zona afectată de Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea. Am luat act de această solicitare și în data de 28 februarie 2017, am depus la Comisia pentru muncă și protecție socială, al cărei membru sunt, amendamentul înregistrat cu nr. 279/28.02.2017, prin care propun modificarea art. 65 alin. 5 din Legea 263/2010 privind Sistemul unitar de pensii. Inițiativa mea legislativă vizează ca beneficiari ai reducerii vârstei de pensionare cu 2 ani, să fie persoanele care locuiesc sau au locuit în zona afectată minim 30 de ani, persoanele care au lucrat acolo și persoanele angajate la societățile care nu poluează. I-am adus la cunoștință demersul făcut și peședintelui Comisiei pentru muncă și protecție socială. Am primit asigurări că voi fi susținut, însă este necesar să putem dovedi că poluarea din zona Oltchim este una remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice precum și a emisiilor de amoniac și derivate, așa cum prevede legea. În vederea realizării modificării art. 65 alin 5, solicit instituțiilor abilitate din județ (Agenția de mediu, Garda de mediu, Apele Române, Direcția pentru sănătate publică și Institutul de statistică, etc), sindicatelor și societăților comerciale care își desfășoară activitatea pe platformă, cât și în jurul acesteia, să îmi pună la dispoziție orice document, studiu care să ateste că poluarea mediului are un grad ridicat și de foarte lungă durată.Motivarea amendamentului are în vedere nivelul ridicat de poluare datorat activitații SC OLTCHIM SA – Râmnicu Vâlcea. Consider deplin justificată includerea localitații Râmnicu Vâlcea în cuprinsul alin. 5 al art.65 din Legea nr. 263/2010 și îmi doresc ca locuitorii municipiului să beneficieze de drepturile legale ce li se cuvin. Anexez alăturat și amendamentul depus.
Deputat Eugen Neaţă”