I. Gh. Duca, o unitate școlară care se adaptează vremurilor
La vremuri noi, o educație modernă care să se axeze pe dezvoltarea fiecărui elev în parte. Acesta este proiectul pe care îl propune noul director al Școlii I. Gh. Duca din municipiul Râmnicu Vâlcea pentru ca unitatea școlară să redevină printre cele mai căutate din oraș.
Emilia Tudoroiu a preluat de câteva săptămâni conducerea școlii din cartierul Traian, una dintre cele mai vechi din municipiu, însă proiectul managerial pe care îl propune deopotrivă profesorilor și părinților este unul care se bazează pe o educație modernă care să dea șanse fiecărui elev să își dezvolte aptitudinile și talentele. Pentru acest an școlar, dar și pentru cel viitor, conducerea școlii râmnicene și-a propus un calendar de activități foarte bogat. Pe lângă o serie de festivaluri și concursuri naționale, devenite tradiționale deja, cum ar fi: concursul național Pitagora, ajuns la ediția a XVII-a; festivalul de teatru “Scena talentelor”, ediția a IX-a sau concursul național de interpretare muzicală și de dans popular și modern “Flori de cântec românesc” care anul acesta sărbătorește 10 ani de existență, unitatea școlară va dezvolta și alte proiecte menite să îi ajute pe elevi să se adapteze vieții de școlar pentru fiecare etapă de școlarizare pe care o parcurg. O altă veste bună ar fi și aceea că de anul viitor, elevii acestei școli vor studia și limba germană.
Școala I. Gh. Duca din Râmnicu Vâlcea a fost înființată în 1890, dar a început să funcționeze efectiv abia din 1914. Cadrele didactice au fost implicate de atunci în activități extrașcolare, școala înființând două componente: una care să îi ajute pe analfabeți, iar cealaltă pe știutorii de carte. Misiunea actuală a școlii a rămas aceeași: de a-i ajuta pe elevi să își descopere și să își desăvârșească aptitudinile și talentele. (G.C.)