Pescuitul la copcă în apropierea Râmnicului
Pescarii adevăraţi nu îşi întrerup activitatera nici iarna. Cum Râurile Olt şi Olăneşti care trec prin Râmnicu Vâlcea sunt îngheţate, împătimiţii acestui sport caută bălţile din apropiere de oraş pentru a pescui la copcă. Capturile nu sunt impresionante, ca vara, dar plăcerea este identică, poate şi mai mare.
În bălţile particulare din Vlădeşti, localitate vecină cu Râmnicu Vâlcea, se poate pescui la copcă, chiar dacă afară sunt temperaturi de minus 10 grade. Vali Conea este unul din specialiştii acestui timp de pescuit. Ştie tot ce trebuie făcut pentru o zi perfectă de pescuit şi aproape niciodată nu pleacă cu juvelnicul gol. “Nu ne potolim, pentru că ştiţi cum se spune, dintr-un om poţi face un pescar, dar dintr-un pescar să facă om e aproape imposibil. Să pescuieşti iarna e obligatoriu să pleci de acasă cu două ustensile, un ape stil vechi, alt ape stil nou. Pe stil vechi îţi trebuie un ceainic sau un ibric sau un samovar. Pe stil nou, îţi trebuie o toporişcă, faci o copcă mai mică dacă vrei peşti mai mici, una mai mare dacă dai după peşti mai mari. Eu am folosit şi una şi alta, la copca mică am prins obleţi, mă mulţumesc şi aşa, plăcerea este mare. Ca şi momeală trebuie vie şi ca montură una uşoară, peştele trage greu acum. Trebuie un cârlig mic şi fir subţire. Lanseta este şi ea specifică, una mai mică decât de obicei. E bună şi ţuica fiartă, dar este bine să bei cât mai puţin, e important să găseşti şi calea spre mal”, spune Vali Conea, pescar înrăit.
Oamenii nu sunt singurii care pescuiesc pe timp de iarnă. Pentru proprietarii de bălţi, pericolul vine de la păsări, şi ele în căutare de hrană. “Pescarii nu se potolesc nici iarnă, este frumos şi în această perioadă. Noi facem copca prin mai multe metode, fie prin cea tradiţională, cu ibricul cu ţuică fiartă, care este pus direct pe gheaţă, fie cu un târnăcop sau ce mai avem la îndemână. Ne descurcăm cum putem. Facem o copcă micuţă şi prindem peşti mai mici sau mai mari. În această perioadă se prinde bine obletele, dă şi carasul, crapul trage mai greu, e mai pretenţios pentru că apa este foarte rece, dimensiunea stratului de gheaţă este de peste 30 de centrimetri. Pericolele pentru peşti vin de la păsări. Cormoranul este cel mai periculos, intră în apă şi scoate 3, 4 peşti de fiecare dată. Dacă nu ne luăm măsuri pierderile sunt mari, se pot pierde sute de kilograme. Ne apărăm, ajutăm la îngheţarea lacurilor şi apoi astupăm copcile, după orele de pescuit”, explică Cătălin Mamotă, propietar bălţi de pescuit Vlădeşti.
Iar dacă peştele refuză să tragă, pescarii vâlceni nu se supără şi merg să îşi spună poveştile în jurul unui foc, în timp ce se prepară un tocan tradiţional. Pentru împătimiţii pescuitului la copcă, veştile sunt bune, temperaturile vor continua să fie scăzute şi în perioada următoare şi gheaţa de pe lacuri o să rămână în continuare foarte groasă. (G.C.)