Unde vom putea fuma în Vâlcea

Interpretările date deseori de organele de control unor legi creează percepţia unor patroni că vor exista discriminări în cazul aplicării Legii antifumat.

Mai sunt doar câteva zile până aceasta va intra în vigoare şi deja foarte mulţi comercianţi sunt alarmaţi de posibilitatea pierderilor ce le vor avea de suferit în cazul în care legea nu va fi aplicată unitar.
Despre ce este vorba de fapt? Toată lumea ştie că o mare parte a vânzărilor efectuate de baruri, cafenele, restaurante este generată de clientela fumătoare. Fumătorii şi-au format în timp deprinderea de a consuma alcool, cafea, sucuri, apă în zone în care pot fuma. Dacă legea este aplicată peste tot, nu ar fi probleme. În schimb, dacă se va putea fuma în unele locuri toţi fumătorii vor deveni clienţi doar ai localurilor în care fumatul este permis.
Actualul Guvern deja ia în calcul modificarea legii antifumat datorită unor prevederi considerate “absurde”, legate de fumatul la terase.
Modificările, în cazul în care ar fi aprobate, ar putea fi aplicate din luna mai. Reamintim că tot în luna mai, mai precis în 20 mai va intra în vigoare, în România, un act normativ care interzice vânzarea mai multor sortimente de ţigări, precum cele aromate. 
Legea prevede că fumatul este interzis în “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Unii membri ai Executivului consideră ”absurdă” definiţia din Lege privind locurile în care este interzis fumatul şi vor să o modifice în curând printr-un alt act normativ, deşi Legea fost publicată în Monitorul Oficial în data de 1 februarie 2016 şi se va aplica din 16 martie. Unul dintre argumentele principale ale celor care vor modificarea Legii este faptul că actul normativ ar avea ca efect interzicerea fumatului în locuri similare celor în care fumatul este în continuare permis, diferenţele de amenajare a teraselor fiind minore, după definiţia din Lege.  Însă mulţi patroni de cluburi, baruri şi restaurante cred că problema nu este legată neapărat de prevederile Legii, care ar fi suficient de clare, ci de modul în care autorităţile vor asigura respectarea legislaţiei antifumat. Legea este extrem de clară, nu lasă loc de interpretări. Unde există un plafon şi doi pereţi, nu se fumează. La fel, unde există un muncitor sau un angajat, fumatul este interzis. Dacă legea va fi aplicată strict şi nu va suferi modificări în Vâlcea nu e va putea fuma în niciunul din marile restaurante sau localuri cunoscute chiar dacă acestea au terase deoarece toate au plafon şi doi pereţi.
În schimb există mai multe localuri şi baruri mici de cartier care pe timpul verii au terase provizorii în zonă stradală, fără pereţi şi fără plafon, ci doar cu umbreluţe.
Acestea vor absorbi, mai ales în perioada de început aplicării legii, clientela fumătoare din judeţ.