Trasee turistice în Vaideeni, pe urmele haiducilor lui Iancu Jianu
Legendele comunei Vaideeni se transmit din moşi strămoşi şi se numesc „Tribunalul Haiducilor”, „Moara Dracilor”, „Piatra Spânzurată”. Aceste nume sunt deja atracţii turistice pentru iubitorii de drumuri montane. Edilul şef al comunei, Daniel Achim Băluţă, a făcut tot posibilul ca timp de patru ani să pună în valoare anumite trasee turistice, care se pot parcurge plecând din Vaideeni.
”Pe valea râului Luncavăţ avem „Tribunalul Haiducilor”, care se află într-o zonă prăpăstioasă, cu un hău imens. Acolo se poate vedea masa, care are în jur câteva scaune de piatră. Aici Iancu Jianu şi haiducii lui îi judecau pe prizonieri sau trădători. Sub ameninţarea aruncării lor în prăpastie, cereau informații despre locul în care erau ascunşi banii. „Moara Dracilor” de pe valea Cernei este o cascadă cu debite de apă variabile din cauza reliefului. Curgerea apei are, din acest motiv, o anumită rezonanţă şi pare că se aud zgomote sinistre. Mai este „Piatra Spânzurată” şi multe altele”, a explicat primarul.
Comuna Vaideeni este aşezată la poalele Masivului Parâng, la opt kilometri de oraşul Horezu şi este cunoscută ca o localitate de păstori, întemeiată de ciobanii din Mărginimea Sibiului care traversau munţii în procesul transhumanţei.
Pentru revigorarea turismului local, alesul local și-a propus pentru început să profite de toate ocaziile care i se ivesc și să participe la toate târgurile turistice din România. Primarul Daniel Băluță încearcă să-i atragă pe turiști cu broșuri și pliante despre obiceiurile din Vaideeni, costumul popular din zonă, obiectivele turistice și traseele montane din zonă sau despre Parcul Național Buila –Vânturarița.
“Avem destul de mult de muncă, în prezent lucrăm la tot ce înseamnă transformarea unora dintre aceste obiective în monumente istorice. Multe dintre ele se află pe terenuri care au fost retrocedate obștilor, iar soluția pentru a le putea promova așa cum trebuie este să le introducem în patrimoniul cultural. Încercăm totodată să accesăm fonduri structurale pentru promovarea turismului, astfel încât în următorii trei sau patru ani să avem între 50 000 și 100 000 de turiști, anual“, explică primarul Daniel Băluță.
“Dezvoltarea acestei comune înseamnă proiecte europene, investitori şi ajutor de la Guvern. De aceea, avem în vizor accesarea de fonduri europene în regim de urgenţă pentru patru proiecte. Primul ar fi reabilitarea şcolii vechi în satul Vaideeni, care are peste 100 de ani. Deja avem PUZ-ul şi sper să îl putem depune la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie, când se deschide sesiunea să putem să reabilităm şcoala respectivă. Al doilea proiect este pentru cătunul Atârnaţi – contruirea unei clădiri noi de grădiniţă pentru că avem un număr mare de copii, 75, care nu îşi desfăşoară activitatea în cele mai bune condiţii în momentul de faţă. De aceea, trebuie să le creăm condiţii. Proiectul Plaiul Nedeiului este, de asemenea, foarte important pentru comunitatea noastră să accesăm fonduri europene pentru drumurile agricole. Este un proiect despre care se vorbeşte din 2005-2007, dar nu s-a reuşit implementarea lui. Ne ajută foarte mult acest proiect pentru dezvoltarea zonei Coasta Lacurilor, care este o zonă cu potenţial extraordinar. Aici, la cota 1900- 2000, vezi lacuri naturale, o frumuseţe de care nu ai cum să nu te îndrăgosteşti. Este locul de unde izvorăşte Cerna, este vârful Nedeia, locuri pline de istorie şi de tradiţii, este zona deasupra lacului de la Balota, o zonă care poate fi dezvoltată şi adusă în atenţie. Încercăm, de fapt, crearea unei legături între Vârful Nedeii, Coasta Lacurilor şi staţiunea Ursu-Ursuleţul cu reţele de pârtii de schi pe toţi aceşti versanţi. În mijlocul acestei zone se află chiar lacul Balota şi Tribunalul Haiducilor.”, spune primarul comunei, Daniel Achim Băluţă.
Letiţia LAZĂR