2020 – un an bun pentru Gușoeni
Și acest an a fost unul bun pentru locuitorii comunei vâlcene Gușoeni, în ciuda problemelor legate de pandemie.
Amenajări la bisericile din localitate
Și în acest an lăcașurile de cult din localitate au avut parte de un tratament special. În Gușoeni sunt două parohii, fiecare cu câte două biserici în componență. “Oamenii sunt oarecum frustraţi că starea pandemică nu le permite să păstreze tradiţiile exact cum au făcut sute de ani. Am încercat astfel să ajut comunitatea mai mult în acest sens şi să facem tot ceea ce depinde de primărie ca toată lumea să treacă cu bine peste sărbători. Preoţii s-au implicat alături de tineri voluntari pentru a face ceea ce trebuia făcut. Nu am vrut să se interpreteze că încerc să câştig capital electral aşa că le-am spus preoţilor să aleagă ei voluntari, să îşi fixeze traseul, să treacă când pot şi cum pot pe la porţile oamenilor să le ducă lumina sfântă şi să-i binecuvînteze. Primăria s-a ocupat de curăţenia din cimitir şi de la lăcaşele de cult, de iluminat, de igienizare. Am amenajat impecabil drumul de acces către cea mai veche biserică de lemn din Oltenia, cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, zidită în anul 1550 dar și a drumului către cimitirul Codroaia”, apune primarul Nicolae Concioiu. Biserica cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de lângă cimitirul Codroaia a fost construită în 1550 şi este cea mai veche biserică de lemn din Oltenia. Aici ar fi existat vatra satului, biserica este construită de unii din cei mai cunoscuţi meşteri europeni din acea vreme în tehnica tradiţională a îmbinării de grinzi numită “coadă de rândunică”.
Primul țăruș la rețeaua de alimentare cu gaze naturale
Pe 9 Iunie 2020, împreună cu reprezentanții firmei constructoare și proiectanții, Concioiu a bătut primul țăruș, în locul unde se va amplasa Stația de Reglare Măsurare Presiune Gaze, pentru comuna Gușoeni. Tot atunci a fost emisă Autorizația de Construire pentru Înființare Sistem de distribuție gaze naturale în comuna Gușoeni. Imediat a fost dat Ordinul de începere a acestei lucrări mult așteptată de către cetățenii din Gușoeni.
Drumuri asfaltate
Tot în acest an au continuat lucrările de modernizare a drumurilor din localitate. Astfel, au fost asfaltate Drumul Comunal 86 Spârleni-Deal-Dealul Mare-Bălșoara și drumul care ajunge la Biserica Măgureni. De fiecaredatp, Concioiu a supravegheat cu atenție lucrările. Alte drumuri sunt propuse pentru asfaltare și în curând, în întreaga comună drumurile vor fi ca-n palmă.
Drumuri propuse pentru asfaltare și modernizare:
Drumul „Butari – Dadiciu”, L=2,43 km;
Drumul „Spârleni – Tiganilă”, L=1,33 km;
Drumul „Butari – Valea Rudarilor”, L=0,585 km;
Drumul „Biserică Măgureni – Lac”, L=0,664 km;
Drumul ”Mazilești”, L=0,365 km;
Drumul „Butari – Ursoaia”, L=0,345 km;
Ulița DC85 – „Cimitir (Codroaia)”, L=0,5 km;
Ulița DC85 – „Crișești”, L=0,492 km;
Ulița DC85 – „Școala Burdălești”, L=0,11 km;
Ulița DC85 – „La Tilă”, L=0,237 km;
Ulița DC85 – „La Haplea”, L=0,1 km;
Ulița DC85 – „Alexaști”, L=0,1 km;
Ulița DC85 – „Băncescu”, L=0,216 km;
Ulița DC85 – „La Țogu”, L=0,1 km;
Ulița DC85 – „Biserica Gușoianca”, L=0,142 km;
Comuna va avea sală de sport
Primarul Nicolae Concioiu se ține de cuvânt și comuna Gușoeni va avea o sală de sport modernă, acolo unde elevii vor desfășura orele de educație fizică și tinerii își vor putea petrece timpul liber. Terenul pe care se va realiza construcția a fost deja pus la dispoziție după o decizie a Consiliului Local Gușoeni și a fost înaintată documentația la Compania Națională de Investiții. În tot acest timp continuă lucrările la grădinița care va găzdui două grupe de copii și la dispensarul comunal. De asemenea, localitatea va găzdui un cămin de bătrâni în clădirea unde a funcționat o cooperativă agricolă.
Gabriel Cârjaliu