2019 excelent pentru Comuna Gușoeni

Și acest an a fost unul excelent pentru Comuna Gușoeni. Era de așteptat, în condițiile în care localitatea este condusă de un primar experimentat care muncește zi de zi pentru îmbunătățirea condițiilor în care trăiesc oamenii.

Independență energetică

Nicolae Concioiu este primul primar din Vâlcea care reușește să asigure independeța energetică a unei localități. Probele au decurs foarte bine și noua centrală fotovoltaică ce aparține primăriei a început producția de energie electrică. A costat 500 de mii lei din care 300 mii lei au fost un ajutor acordat de Petrom. Energia produsă va acoperi necesarul administrației pentru iluminatul public și al clădirilor administrative existând chiar posibilitatrea de a se câștga bani la buget din vânzarea energiei suplimentare celei necesare pentru iluminatul public. Este un proiect unicat în România.

Eforturi pentru rețeaua de gaze naturale

După ce a devenit prima localitate din Vâlcea care îşi produce singură energia necesară funcţionării instituţiilor publice şi pentru iluminatul stradal, Guşoeniul încearcă să obţină racordarea la reţeaua de alimentare cu gaze. Primarul Nicolae Concioiu spune că acum mai bine de doi ani a primit vizita în teren a directorului general Distrigaz Sud, iar în urma discuțiilor purtate la acea vreme, urma ca Ministerul Energiei să facă procedura de licitație pentru proiectul tehnic și execuția la această investiție. De atunci, în fiecare an primăria a alocat 2 miliarde de lei special pentru demararea acestei investiții în regim propriu.

Sărbătoare de Rusalii

În duminica de Rusalii comuna Guşoeni a fost în mare sărbătoare, marcând cea de-a IX a ediţie a Zilei Comunei. Cei 553 ani de la prima atestare documentară a comunei Guşoeni au fost cinstiţi cum se cuvine atât de administraţia locală, cât şi de cetăţenii comunei. Pentru că sărbătoarea este una reprezentativă, au fost invitate şi oficialităţile judeţene, care au participat, alături de primarul Nicolae Concioiu, la deschiderea oficială a evenimentului. Au răspuns invitaţiei preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului, Florian Marin, directorul CJPCT Vâlcea, Alin Pavelescu, parlamentarii Vasile Cocoș, Daniela Oteşanu şi Eugen Neaţă, dar şi primarii comunelor vecine Carmen Lixandru (Suteşti) şi Alexandru Uţa (Ştefăneşti). Primarul Concioiu le-a mulţumit pentru încredere localnicilor şi i-a invitat să petreacă în stil mare, cu muzică de calitate, dans şi voie bună. Oficialităţile judeţene au felicitat administraţia locală atât pentru organizare, cât şi pentru modul devotat şi ambiţios prin care este condusă localitatea. Nu au fost uitate de administraţia locală nici cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi tinerii care şi-au sărbătorit majoratul. Au fost acordate diplome de merit şi cadouri, în semn de preţuire.

Prima localitate care a implementat proiectul Wi-Fi4EU – Gratuit

„Comuna Gușoeni – județul Vâlcea, prima localitate din România care a implementat cu succes proiectul Wi-Fi4EU – Gratuit, proiect finanțat din fonduri europene” Iată mesajul de felicitare al companiei acreditate care a implementat proiectul: „Bună ziua domule primar Concioiu,
În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru profesionalismul și atitudinea pozitivă care au ajutat la bazele colaborării noastre de succes în proiectul Wi-Fi4EU! Împărtășim cu bucurie vestea că acest proiect este primul pe România din cadrul programului Wi-Fi4EU, proiect ce este implementat și prezintă funcționalitate 100%. Știm cât de importantă este conectivitatea în zilele noastre, iar faptul că împreună am reușit să oferim acest beneficiu în comuna Gușoeni, va avea un impact incomensurabil pentru localnici și nu numai. Mulțumim pentru suport și încredere!”.

Școală reabilitată

Copiii din Guşoeni au început anul şcolar într-o şcoală reabilitată, dotată cu centrală termică, cu tâmplărie şi acoperiş schimbat, în condiţiile pe care mi le doresc de ani buni. În comuna condusă de Nicolae Concioiu aau început cursurile un număr de 65 de copii. “Avem un număr mic de copii, deoarece localitatea se află la o distanţă de 10 kilometri de municipiul Drăgăşani, ceea ce-i determină pe părinţi să îşi înscrie copiii la şcolile din Drăgăşani. Consideră că beneficiază de un act educaţional mai performant având în vedere titularizările pentru fiecare catedră, dar şi de profesori mai experimentaţi. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie vreun motiv de a nu se face educaţie şcolară la Guşoeni, dar aceasta este moda. În localitate sunt mulţi copii de grădiniţă, aproximativ 30. Din această motiv avem în execuţie o grădiniţă nouă, cu program prelungit, unde îţi vor desfăşura activitatea două grupe de copii. Proiectul are termen de execuţie 12 luni. În prezent „micuţii” îşi desfăşoară activitatea într-o sală a şcolii din centrul localităţii, care este un spaţiu impropriu pentru cei mici”, precizează Nicolae Concioiu.

Iluminat inteligent

Primarul Nicolae Concioiu a fost artizanul unui proiect important pentru localnicii din Guşoeni. În comună trăiesc multe persoane singure şi altele vârstnice care se tem să circule chiar şi câţiva metri pe întuneric. Oamenii au dorit mereu câte stâlp de iluminat la poarta fiecăruia. Fiecare lampă montată pe stâlpi are un mic computer în interior care poate fi programat şi între anumite ore stabilite, consumul de curent electric se reduce la jumătate.

Gabriel Cârjaliu