2 aprilie – Duminica Floriilor pentru credincioşii catolici
Floriile și Paștele catolic în 2023 se sărbătoresc la date diferite față de Floriile și Paștele ortodox. Anul 2017 a fost ultimul an în care cele două sărbători au coincis în calendarul ortodox și în cel catolic. În anul 2023, credincioșii catolici sărbătoresc Duminica Floriilor și Intrarea Domnului în Ierusalim pe data de 2 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit pe data de 9 aprilie.
În calendarul ortodox, cele două mari sărbători ale creștinității vor fi pe data de 9 aprilie și, respectiv, pe data de 16 aprilie. Aproape ca în fiecare an, credincioșii catolici sărbătoresc Paștele catolic 2023 în duminica în care credincioșii ortodocși sărbătoresc Floriile.
Catolicii respectă procesiunea de Florii
Procesiunea de acum două mii de ani, când Isus a intrat ca un Împărat în Ierusalim, este sărbătorită și în vremurile noastre. Credincioșii catolici în mod deosebit au obiceiul de a organiza o mare procesiune în Duminica Floriilor, după slujba ținută în biserică. Credincioşii vin cu flori şi ramuri înmugurite de salcie la biserică. După Sfânta Liturghie, preoţii stropesc cu agheasmă crenguțele de salcie, citesc rugăciuni şi aprind lumânări, semn al biruinţei vieţii asupra morţii.
Procesiunea de Florii este una dintre cele mai frumoase tradiții creștine care se organizează încă din secolul al IV-lea. Primele procesiuni de Florii au avut la Ierusalim, creștinii au ieșit în stradă cu ramuri de palmier și cu flori în mâini mergând către locurile sfinte din cetate, acolo unde poposise și Iisus. În timpurile medievale, procesiunea catolică a devenit tot mai elaborată, preoții oferind binecuvântarea lor în stradă tuturor participanților și chemând oamenii să îi urmeze. În fruntea procesiunii era condus un crucifix impresionant, împodobit cu flori, o statuie a lui Iisus, purtată de un car împodobit și el cu ramuri de salcie și flori sau Sfântul Sacrament, o cruce de aur înconjurată de raze care îl reprezintă pe Iisus.
Pentru creștinii catolici este o mare onoare și o mare bucurie să participe în fiecare an la procesiunea de Florii. Copiii se îmbracă în tunici albe, țin flori în mână și cântă imnuri de laudă. Iar credincioșii își urmează părinții duhovnicești cu ramuri sfințite de salcie, așa cum pe vremuri mulțimea îl urma plină de bucurie pe Iisus.
Postul Paştelui , care este ma ipuţin restrictiv la catolici decât la ortodocşi, oferă două zile de dezlegare la peşte, de Bunavestire şi de Florii.