18 primari vâlceni depun azi jurământul! Cazul Gutău aruncă în aer şedinţa festivă de azi din Râmnicu Vâlcea

Se împlinesc 3 săptămâni de când au avut loc alegerile locale şii noii aleşi încă nu au depus jurământul. Întârzierea se datorează birocraţiei impuse de noile reglementări după care s-au desfăşurat alegerile şi după care are loc validarea primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni.

Astăzi se vor constitui câteva consilii locale din Vâlcea şi vor depune jurământul unii din cei aleşi în 5 iunie. Şedinţele de constituire a consiliilor locale, în care vor depune jurământul şi primarii aleşi şi se vor alege viceprimarii au loc în prezenţa Prefectului, subprefectului sau al unui funcţionar delegat de Prefectură şi sunt publice.
Şedinţe de constituire a consiliilor locale şi de investire a noilor primari de astăzi , 23 iunie, au loc în:
1. Brezoi – ora 10.00, participă prefectul Radu Renga;
2.Lădeşti – ora 11.00 participă Avram Rodica din cadrul Prefecturii
3.Roieşti – ora 14.00, participă Avram Rodica din cadrul Prefecturii;
4. Malaia- ora 11.00, participă subprefectul Aurora Gherghina
5. Voineasa- ora 14.00, participă Lumineanu Maria Magdalena
6. Lungeşti- ora 11.00,
7. Şuşani –ora 14.00 participă Tudora Mironela
8. Valea Mare- ora 11.00, participă Ciobotoiu Alina 9. Măciuca-ora 14.00 participă Marin Corina;
10.Berbeşti- ora 10.00, participă Papa Laurenţiu şi Ştefan Marian
11. Copăceni- ora 10.00
12.Lăpuşata- ora 13.00, participă Dumitrescu Nicoleta şi Răduca Ion
13. Titeşti- ora 15.00
14 . Perişani- ora12.00
15. Racoviţa-ora 10.00 participă Popa Adrian şi Vlad Adriana
16. Stroeşti- ora 10.00
17. Mateeşti –ora 13.00, participă Angheluţă Dumitru şi Ţană Smarand
18. Băbeni- ora 14.00, participă prefectul Radu Renga
19. Râmnicu Vâlcea- ora 18.00, participă prefectul Radu Renga.

Dintre cele 19 şedinţe, cu siguranţă cea mai interesantă este cea de la Râmnicu Vâlcea. Situaţia lui Mircia Gutău, votat de majoritatea râmnicenilor care s-au prezentat la vot, dar invalidat de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, a aprins spiritele. Liderul PSD Vâlcea a solicitat amânarea şedinţei. Nu este exclus ca o parte din noii aleşi să saboteze şedinţa prin neprezentare pentru a întârzia, adică a amâna alegerea viceprimarilor. Alegerea viceprimarilor în absenţa unui primar cu jurământ creează o situaţie în care unul din viceprimari poate ajunge să aibă temporar atribuţii de primar. Aşa s-a întâmplat şi cu Gigi Matei care a ajuns din temporar să rămână şef al administraţiei mai mult de jumătate de mandat!
Dar şedinţa de azi este importantă şi în perspectiva alegerilor de sâmbătă a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Vâlcea. Se ştie că aceste alegeri indirecte se fac cu aranjamente politice, alianţe, promisiuni. Dacă Gutău nu depune jurământul azi, orice combinaţie este posibilă, iar pesediştii ştiu bine că deputatul Buican, liderul liberalilor, va încerca să dejoace planurile PSD de a conduce Consiliul Judeţean împreună cu ALDE şi PER, şi va face tot posibilul să speculeze situaţia actuală.
În plus nimeni nu ştie ce intenţionează Gutău să facă. Este de presupus că, pentru a remedia situaţia în care instanţa îl va scoate şi la apel din cursă, acesta să încerce o negociere care să-l ducă pe Eusebiu Veţeleanu, omul său de casă, în poziţia de viceprimar cu atribuţii de primar pentru ca măcar o perioadă să poată controla primăria.
Cel mai sigur însă şedinţa de azi nu va avea loc sau dacă va avea loc se va termina înainte de punctul cu alegerea viceprimarilor pentru a lăsa loc altor negocieri.
Situaţii de acest gen pot fi evitate dacă legea va fi modificată în favoarea democraţiei şi a logicii. În primul rând preşedintele de Consiliu Judeţean trebuie să fie ales uninominal. Apoi primarii trebuie aleşi din două tururi de scrutin, iar cu viceprmarii şi vicepreşedinţii trebuie găsită o formulă care să echilibreze situaţia şi prin care şi partidul de opoziţie sau partidele de opoziţie să aibă reprezentare.

Traian GUMINSKI