15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale

Data de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă ziua în care s-a născut ”Luceafărul poeziei romăneşti”.

Mihai Eminescu (Mihai Eminovici) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea copil al căminarului Gheorghe Eminovici și al Ralucăi. 
Duminică, 15 ianuarie, se împlinesc 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, poet național, la Cimitirul Bellu din Bucureşti urmând să fie săvârșită o slujbă de pomenire a sa.
Începând de la orele 8:00 în capela Cimitirului Bellu, va fi oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi care slujesc în cimitirele din Bucureşti, condus de Preacucernicul Părinte Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoţilor din cimitire din Arhiepiscopia Bucureștilor.
La finalul slujbei de pomenire, la mormântul poetului Mihai Eminescu va fi depusă o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor.
An de an, mii de români trec în data de 15 ianuarie pe la mormântul lui Mihai Eminescu pentru a aprinde o lumânare şi pentru a depune o floare sau doar pentru a şopti o scurtă rugăciune în memoria marelui poet.

De-or trece anii
de Mihai Eminescu
De-or trece anii cum trecură,
Ea tot mai mult îmi va plăcé,
Pentru că-n toat-a ei făptură
E-un “nu ştiu cum” ş-un “nu ştiu ce”.
M-a fermecat cu vro scânteie
Din clipa-n care ne văzum?
Deşi nu e decât femeie,
E totuşi altfel, “nu ştiu cum”.
De-aceea una-mi este mie
De ar vorbi, de ar tăcé:
Dac-al ei glas e armonie,
E şi-n tăcere-i “nu ştiu ce”.
Astfel robit de-aceeaşi jale
Petrec mereu acelaşi drum…
În taina farmecelor sale
E-un “nu ştiu ce” ş-un “nu ştiu cum”.