15 furturi de şi din autoturisme într-o lună! Recomandările polițiştilor!

Principalele moduri de operare folosite de infractori la furturile din autoturisme:
forţarea mecanică a încuietorilor;
încercarea portierelor;
spargerea geamurilor;
sustragerea de componente exterioare (oglinzi, ornamente, emblem, proiectoare, roţi, etc.).


Recomandări pentru prevenirea furturilor de şi din autoturisme

Cazuistica înregistrată la poliţie relevă faptul că fenomenul este generat de o serie de cauze cum ar fi:
neglijenţa proprietarilor în a-şi asigura autoturismele cu sisteme de securitate eficiente;
lăsarea portierelor deschise după părăsirea autoturismului;
păstrarea în autoturism a bunurilor de valoare, bani, documente, etc.;
parcarea acestora în zone neiluminate sau izolate.
Măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia fiecare proprietar în momentul parcării autovehiculului constituie elementul cheie pentru descurajarea potenţialilor infractori.
Sub nici o formă nu trebuie lăsate în autoturism obiecte de valoare, bani sau acte personale. Pentru hoţi, acestea reprezintă o provocare. Nu lăsaţi la vedere genţi, rucsace de laptop, portofele, tablete, telefoane sau orice altceva ce ar putea atrage atenţia unui potenţial infractor. 
Folosind dispozitive antifurt sau sisteme de alarmă, vă puteţi  asigura o protecţie eficientă a autoturismelor şi veţi crea un obstacol în calea infractorilor, având în vedere faptul că hoţii sunt întotdeauna grăbiţi şi preferă maşinile care pornesc “la sfert de cheie”. Un alt sfat pe care vi-l putem oferi este să vă asiguraţi că sistemul dumneavoastră de securitate auto este perfect funcţional. De asemenea puteţi adăuga autoturismului dumneavoastră accesorii opţionale, cum ar fi un dispozitiv de urmărire GPS ori senzori de mişcare în interior.
Un sfat valabil pentru ambele categorii de furt auto, atât de auto, cât şi din auto este să nu părăsiţi niciodată maşina cu cheia în contact. Chiar dacă vă duceţi până la magazin ori deschideţi porţile de la garaj, luaţi cu dumneavoastră cheia şi încuiaţi automobilul.
Un număr tot mai mare de furturi auto au loc din cauza faptului că mulţi şoferi îşi lasă nesupravegheat autoturismului, iar portiera nu este asigurată sau geamul deschis, numai în ultima lună 7 din cele 15 furturi sesizate au fost comise pe fondul neasigurării vehiculelor.
Demn de semnalat este sprijinul pe care îl acorde cetăţenii care cunosc locurile unde sunt ascunse sau dezmembrate autovehiculele furate sau sunt martori oculari în astfel de împrejurări.
Reclamarea  furtului autoturismului sau a vreunei componente se face în cel mai scurt timp.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, dar şi pentru conştientizarea proprietarilor de autovehicule, poliţiştii Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiul Râmnicu Vâlcea vor acţiona mâine în municipiu. Activitatea este desfăşurată în cadrul campaniei de informare „Împreună pentru siguranţa autovehiculului dumneavoastră”, urmând a fi distribuite materiale informativ-preventive şi se va discuta cu proprietarii de autovehicule, dar vor fi lăsate şi flyere în posibilele „ţinte” ale hoţilor de furturi din auto.