13 septembrie Ziua Pompierilor din România

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea va sărbători miercuri 13 septembrie 2023, 175 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia din 1848. Această zi a fost desemnată ca ziua pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române.
Totodată, va fi marcată şi sărbătorirea a 15 ani (26.09.2008) de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Reanimare şi Descarcerare în judeţul Vâlcea (S.M.U.R.D.)
Astfel, pe 13 septembrie, între orele 10:00 – 14:00, cetăţenii vor putea vizita subunităţile de intervenţie din localitățile: Râmnicu Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, Brezoi, Grădiştea, Măciuca, Bunești și Horezu, prilej cu care vizitatorii vor avea posibilitatea să afle detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare. Accesul se va face pe baza unui act de identitate.
La ora 13:00, în incinta inspectoratului se va prezenta semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea se va oficia o slujbă de pomenire a eroilor pompieri. Ulterior se vor transmite mesajele autorităţilor, se vor recompensa cadrele, se vor premia câştigătorii competiţiilor sportive, se va defila, iar în încheiere se va prezenta tehnica de intervenție.