Oră de istorie „acasă” la Bălcescu

50 de liceeni de la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea au sărbătorit într-un mod inedit Unirea Principatelor Române. ”Mica Unire” i-a găsit pe liceeni la Memorialul Nicolae Bălcescu, complex muzeal aflat în localitatea vâlceană cu acelaşi nume, acolo unde au asistat la o lecţie de istorie interactivă.

Elevii au vizitat complexul, au primit informaţii de la istorici despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie apoi au încins Hora Unirii, alături de profesori. Liceenii spun că s-au simţit perfect şi că îşi mai doresc cât mai multe astfel de experienţe.
„Deocamdată cred că este vorba despre o ieșire în aer liber, pe lângă semnificația istorică a zilei de 24 ianuarie. Este momentul în care ne descătușăm cu toții, și profesori și elevi. E clar că locul este unul deosebit. Cu siguranță că acești copii își doresc să revină la Nicolae Bălcescu. Acest gen de activități îi atrage mult mai mult decât o lecție seacă, profesionistă, desfășurată într-o sală de clasă”, ne-a declarat profesorul de istorie al tinerilor, Ovidiu Tănase.
„Eu cred că la elevi le-a plăcut activitatea de azi. Sperăm ca și pe viitor să găsim locațiile necesare de a marca file din istoria românilor. Dacă nu este o carte vie, istoria nu ne folosește la nimic”, completează Mihai Simion, director Colegiul Tehnic Energetic Rm. Vâlcea. Conducerea Memorialului Nicolae Bălcescu își propune să continue colaborarea cu unitățile de învățământ din județ. În acest timp, se finalizează și un studiu de piață prin care se dorește aflarea doleanțelor vizitatorilor referitoare la activitățile pe care le poate oferi muzeul. „În colaborare cu Liceul Energetic, ne-am gândit să le oferim elevilor o lecție de istorie altfel. I-am adus aici pentru că Nicolae Bălcescu a fost un mare patriot și dorim să le insuflăm și lor dragostea pentru țară și pentru valorile naționale. Împreună cui ei ne gândim să organizăm și alte activități interactive. Cu această ocazie noi facem și un studiu al pieței, în sensul că îi întrebăm pe acești tineri ce doresc să le oferim și noi gândim servicii culturale pe care le putem face. Altfel, am avut vizitatori și în această iarnă. Au fost aproape săptămânal câteva autocare pline, lucru care nu poate decât să ne bucure”, spune Antonie Chelcea, director Muzeul Nicolae Bălcescu.
Memorialul Nicolae Bălcescu, este un complex muzeal unde vizitatorii se întorc în timp pentru a “retrăi” clipe frumoase alături de unul dintre reprezentanţii de marcă ai generaţiei paşoptiste: Nicolae Bălcescu. În cele 11 încăperi ale conacului sunt organizate două expoziţii, una dedicată familiei – înaintaşi şi urmaşi – şi alta dedicată lui Nicolae Bălcescu. În afară de conacul construit în stil brâncovenesc cu influenţe gotice şi renaşcentiste, vizitatorii mai pot vedea biserica de lemn din Gâltofani, monument istoric strămutat aici în 1974. (G.C.)