FOTO/VIDEO Se joacă și învață la biserică! Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, copiii își petrec câteva ore minunate la Biserica Sfinții Apostoli “Petru și Pavel”

Ateliere de pictură, jocuri educative, povești și poezii, totul într-o biserică! Este inițiativa parohului Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu Vâlcea. În fiecare zi de joi, copii, însoțiți de părinți și supravegheați de cadre didactice își petrec câteva ore bune în lăcașul de cult aflat în Cartierul Nord al orașului. Copiii, dar și părinții sunt încântați de activitatea de la biserică. Activitatea este organizată de patru luni și de la săptămână la săptămână vin mai mulți copii.


Rezultatele sunt cele așteptate

Scopul principal al inițiativei este acela de dezvoltare personală, prin poveste, prin exerciții, joc sau desen. Copiii, cu vârsta cuprinsă între 2 si 14 ani, învață să socializeze și să se apropie de valorile creștine. “Cu binecuvântarea Înalprasfintit Părinte Varsanufie și a preotului paroh Cristian Bănuță aici desfășurăm activități educative nonformale pentru copiii din parohie și din tot orașul. Sunt două tipuri de activități bilunare, activități de creație artistică și de dezvoltare personală, prin o mulțime de tehnici. Copiii învață să socializeze și să crească frumos cu ajutorul lui Dumnezeu. Îi simțim calzi și dornici de aventură”, ne-a declarat Daniela Predișor, consilier școlar Școala Gimnazială Take Ionescu Rm. Vâlcea.


“Avem ateliere psiho-educaționale, în fiecare zi de joi. Vorbim despre dezvoltarea caracterului cu ajutorul valorilor creștine. Ne întâlnim cu copiii din comunitate în special din zona Nord, dar sunt bineveniți toți copiii. Urmărim dezvoltarea inteligenței emoționale. Atelierele sunt gratuite, pe bază de voluntariat. Avem patru luni de activitate, avem copii care vin în permanență. La început a fost mai greu, acum toți sunt cooperanți și deschişi”, completează Ana Maria Mosor, psiholog școlar.


“E minunat ce se întâmplă aici”

Preotul Cristian Bănuță, parohul de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel este mulțumit de modul în care decurg activitățile și spune că orice copil este binevenit în lăcașul de cult: “Aici se întâmplă ceva minunat. Activități cu tinerii, cu copiii, într-o biserică. Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a ținut să fim alături de copii și tineri și acesta este rezultatul. Avem parteneriate cu trei școli și două grădinițe și în fiecare zi de joi, timp de două ore, avem aceste activități minunate. Miercurea și vinerea avem meditații, tot gratuit, pentru elevii clasei a VIII-a. Pe părinți îi costă doar timpul petrecut aici și pe drum până la biserică și înapoi acasă. Minunat este totul dar mai ales că, iată, biserica este deschisă tuturor, de la mic la mare. Rezultatul se va vedea în timp, grație acestor copii care vor crește alături de biserică. Rezultatul eu îl văd clar, facem aceste activități din luna mai iar în fiecare duminică văd din ce în ce mai mulți copii la biserică, la împărtășit”.
Participare la activitățile de la biserică este gratuită. Tot în lăcașul de cult din Râmnicu Vâlcea organizează, de două ori pe săptămână, meditații la limba română și la matematică pentru elevi de clasa a VIII-a.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning