VIDEO/FOTO Viața de demult, în alb și negru! O expoziţie inedită de fotografie şi ii la Vaideeni
Sub genericul „Vaideenii în alb si negru”, în acest weekend, participanții la cea de-a 49 ediției a sărbătorii comunei Vaideeni au avut posibilitatea să vadă o expoziție de fotografie veche, „modele” fiind baci si băcițe din localitate de acum câteva decenii.
Expoziția organizata la căminul cultural din centrul localității de către proaspăt înființată în comuna Asociație Culturală Moștenitorii din Vaideeni a readus în lumină 150 de fotografii găsite la săteni, dar și câteva vechi ii, extrem de valoroase, dat fiind că anul acesta ”Învârtita dorului” a coincis cu sărbătoarea națională a iei.
“Este al treilea în care organizăm astfel de proiecte. Azi celebrăm și ziua iei, am decis să aducem și câteva cămăși tradiționale românești. Ele au peste 80 de ani vechime și sunt strânse de la Vaideeni, de la persoane care le păstrează de la bunici și străbunici. Expoziția de fotografii cuprinde 150 de fotografii pe care le-am strâns de la oameni din sate, le-am mărit cu ajutorul tehnologiei și le-am adus aici. Pe măsură ce venim cu idei noi, cu noi expoziții din cultura tradițională observăm că oamenii sunt din ce în ce mai atrași. Știm persoane care și-au rezervat locuri de cazare la pensiuni cu mai bine de două luni în urmă. Sperăm să vină alături de noi și alți oameni care să rezoneze cu noi”, ne-a declarat Simona Dumitrescu, președinta Asociației Culturale Moștenitorii.
“Suntem la a treia ediție în care avem un parteneriat cu această asociație. Sunt niște tineri fantastici, fii ai satului. Indiferent în ce colț al lumii sunt, nu uită de Vaideeni. Pe fiecare an ne bucurăm de ceva noi. Am avut casele albastre, expoziția de ii și acum ce vedeți. Eu port costumul popular cu mândrie. Dacă nici azi nu suntem demni să-l purtăm, atunci niciodată nu mai suntem. La noi se poartă cu mândrie și mi-am luat angajamentul ca la toate cununiile să oficiez așa cum mă vedeți azi”, spune și Daniel Băluță, primar Vaideeni.
Vechile imagini în alb şi negru au provocat emoții puternice în rândul invitaţilor care au descoperit o parte uitată a comunei, dar și în rândul sătenilor care și-au adus aminte cu nostalgie de vremurile când tehnologia nu ajunsese să le controleze viața iar ei făceau nestingheriți transhumanță.
“Îmi plac foarte mult fotografiile, sunt extraordinare. Sunt fericit să văd o astfel de expoziție, o asemenea inițiativă a tinerilor de aici. Mi se pare că este un lucru exemplar care ar trebui să fie un model pentru toate localitățile țării și cu atât mai mult în județul nostru. Ei au știut să se adape la izvorul tradiției, tocmai pentru a avea viitor”, completează IOAN ȘT. LAZĂR, etnolog.
“Aici este o oază de Ardeal într-o mare a Olteniei. Aici și grație unor oameni inimoși, edilii acestei localități au conservat autentic valorile patrimoniului material. Fie că vorbim despre acest port, simplu, în alb și negru, fie că vorbim de dansurile specifice zonei. E bine că s-a mutat această sărbătoare din munți în centrul localității. Participăm cu drag la această sărbătoare. Este o sărbătoare a tuturor păstorilor de dincoace și de dincolo de munte. Este o sărbătoare și a noastră, a iubitorilor de folclor. Eu apreciez faptul că aici s-au păstrat tradițiile în forma lor autentică”, ne-a declarat FLORIN EPURE, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.
„Învârtita Dorului” este sărbătoarea tradițională a ciobanilor din Vaideeni care sărbătoresc astfel urcatul oilor la munte, un obicei care deși nu se mai practică de câțiva ani buni din cauza normelor europene, rămâne un aspect important al traiului de zi cu zi din zonă.
Gabi Cîrjaliu