VIDEO Învățământul vâlcean are mare nevoie de profesori de chimie și fizică

Învățământul vâlcean are mare nevoie de profesori de fizică și de chimie. Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea a organizat șase ședințe pentru completarea posturilor vacante pentru aceste discipline și situația încă nu s-a rezolvat. La polul opus sunt profesori de limba română, engleză și franceză care nu își găsesc locuri de muncă.

Problemele cele mai mari sunt la nivel de gimnaziu și în mediul rural. Sunt, însă, și școli cu nume din Râmnicu Vâlcea unde se fac eforturi pentru completarea catedrelor de fizică și chimie. La Școala Take Ionescu, de exemplu, profesorul titular de chimie este ocupată prin procedura de detașare.
“La nivelul județului ne confruntăm cu lipsa cadrelor didactice de chimie și fizică. Noi avem o problemă la catedra de chimie, profesorul este pensionat pe caz de boală. Catedra nu poate să fie ocupată de un titular. Din fericire catedra a fost luată dar este o soluție de moment. Colegul nostru va intra la pensionare definitivă. Este o situație neplăcută pentru că toată lumea își dorește continuitate. Din fericire doamna profesor care a fost și anul trecut a obținut postul pentru un nou an. Copiii se obișnuiesc cu un tip de predare și vor continuitate. Vă dați seama că dacă la noi nu au fost solicitări, în mediul rural situația este una proastă”, ne-a declarat Florina Soare, director Școala Gimnazială Take Ionescu.


Deficitul profesorilor de fizică și chimie s-a accentuat în ultimii trei ani și conducerea Inspectoratului Școlar Județean face eforturi pentru a rezolva problema. “Această situație este de trei ani. Ne dorim să avem profesori calificați. Soluții găsim, sunt profesori de matematică, ei pot preda fizica. În special în mediul rural sunt probleme. Sunt puțini dornici care să facă naveta, distanțele sunt mari, în comunitățile respective nu sunt profesori care au absolvit facultăți de profil”, spune Andra Bică, Inspector Școlar General.


La polul opus sunt profesorii de limba și literatura română și limba franzeză și engleză care nu își găsesc catedre, chiar dacă au obținut note mari la examenele de titularizare. “Avem și profesori care au obținut note de peste 8 la examenul de titularizare care nu își găsesc un loc de muncă, un post. Ne mai bazăm pe concediile de îngrijire a copiilor pentru a elibera câte un post. Altfel, în privința ocupărilor catedrelor stăm bine, avem toate posturile acoperite. Învățământul devine din ce în ce mai atractiv după mărirea salariilor. Din păcate numărul elevilor este mai mic, am pierdut aproape 70 de clase”, completează Andra Bică, Inspector Școlar General.
Față de anul de învățământ trecut, în Județul Vâlcea sunt cu 70 de clase mai puțin față de anul trecut. De asemenea, două licee de prestigiu, Oltchim și Mecanic 2, și-au întrerupt activitatea, elevii și profesorii fiind redirecționați spre alte unități de învățământ.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning