VIDEO Încă o descoperire arheologică la Bujoreni! Un vâlcean a găsit 5 monede din perioada Daciei

Tot el descoperise acum doi ani un adevărat tezaur.


Încă o descoperire arheologică a avut loc în comuna Bujoreni, judeţul Vâlcea. Un cetăţean a găsit, în zona Torcător, cinci monede dacice de argint. El a anunţat imediat autorităţile locale care s-au deplasat la fața locului pentru a ridica monedele. Monedele au fost descoperite într-o zonă de pădure din Bujoreni de un localnic care vrea să-şi păstreze anonimatul. Acum doi ani, tot el și tot în această zonă, a găsit 179 de piese de argint. Oficialităţile locale de la Bujoreni spun că este posibil ca pădurea unde a fost găsit tezaurul monetar să fie răscolită de localnici, în căutarea unor noi monede. “A venit cu documentele făcute, să predea monedele conform legii patrimoniului. Au mai fost găsite mai multe, chiar în acea zonă, acum doi ani, tot de către această persoană. Am vorbit cu domnul director al muzeului, care a venit să le ridice, mi-a spus că au valoare mare. Am putut și eu să le pipăi, arată frumos. Posibil ca în zonă mai sunt astfel de piese și se vor face demersurile necesare pentru a declara zona sit arheologic, moment din care nu o să mai fie permis accesul oricui. Până atunci, oricine poate să caute”, ne-a declarat Gheorghe Gângu, primar Comuna Bujoreni.

Cele cinci monede care datează din perioada geto-dacă, secolele al III-a și al II-lea, au ajuns deja în patrimoniul Muzeului Județean Vâlcea, sub formă de donație de la cel care le-a găsit. În perioada imediat următoare se vor face demersurile necesare pentru ca zona să fie încadrată în siturile arheologice. “Este o nouă descoperire, la Torcător, la Bujoreni, de către aceeași persoană care a mai găsit 179 astfel de piese de argint. Sunt din secolele III și II, din perioada geto-dacică. Această zonă este bogată în vestigii arheologice. La inițiativa noastră se vor face demersurile pentru ca această zonă să fie sit arheologic și să fie protejată. Probabil se vor găsi și banii necesari pentru o cercetare aprofundată. Îi mulțumim celui care a găsit monedele și a anunțat conform legii autoritățile. Mai există în Vâlcea astfel de zone, ați văzut că cel mai mare tezaur cu monede turcești au fost la Golești. Și acolo poate să fie un sit arheologic. Au fost descoperiri întâmplătoare”, spune Florin Epure, director Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea.
“Probabil se știe, este tot vâlceanul care a mai descoperit un tezaur. A mai căutat și a mai găsit alte cinci monede din argint cu o puritate mare. Sunt identice cu celelalte, așa cum reiese și din expertiză. Piesele sunt la 100 de euro pe bucată evaluate, dar de această dată descoperitorul le-a donat. Zona pentru cea de-a doua dscoperire devine sit arheologic și acolo vor mai intra doar cercetătorii, arheologii. Consiliul Local trebuie să facă documentele necesare și să facă un perimetru de protecție. Trebuie să vedem care a foct contextul istoric. Eu am cercetat în amănunțime zona, nu am găsit un context arheologic. ori tezaurul a fost furat sau cineva în retragere l-au ascuns, în urma unor bătălii, cu exactitate nu se știe ce s-a întâmplat. Cert este că piesele sunt foarte valoroase”, completează Claudiu Tulugea, director Muzeul Județean de Istorie Vâlcea. Colectia de monede dacice de la Muzeul Județean Vâlcea este una permanentă și are acum 184 de piese, cu o valoare estimată de peste 20.000 de euro.

Gabi Cîrjaliu