Vâlcea caniculară!

Judeţul nostru se topeşte la propriu în aceste zile în care au fost depăşite pentru trei zile la rând maximele atinse în această zonă vreodată pentru perioada în care ne aflăm. Şi nopţiile au ajuns să fie caniculare!

Capitala şi alte 21 de judeţe se află sub Cod galben de caniculă şi disconfort termic până vineri. Temperaturile, prea ridicate pentru luna iunie, au provocat un val de îngrijorare inclusiv în rândul oamenilor de ştiinţă, care susţin că maximele de 40 de grade Celsius în a şasea lună din an sunt neobişnuite. Conform atenţionării Cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) de ieri se află sub avertizare municipiul Bucureşti, şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.
În aceste zone, inclusiv nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi ce nu vor scădea sub pragul de 20 de grade Celsius, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Specialiştii atrag însă atenţia că dacă în Muntenia, sudul Olteniei şi al Moldovei vremea va fi caniculară, situaţia va fi diferită în zonele montane. Aici sunt aşteptate ploi şi descărcări electrice, precum şi intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, grindină.
Obligaţiile angajatorilor
Pentru ca românii să facă faţă temperaturilor caniculare medicii spun că angajatorii trebuie să ia o serie de măsuri la locul de muncă. Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor prin reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, arată Ministerul Muncii. Angajatorii care nu respectă prevederile legii riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.

Sfaturile medicilor

Potrivit Ministerului Sănătăţii, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00. Totodată, specialiştii susţin că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute. De asemenea, este necesar să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. „Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, afirmă specialiştii. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.