Unde și de ce are dreptate Marcel Ciolacu

Economiști, politicieni, antreprenori sau salariați sunt acum împărțiți în două tabere în urma certurilor din coaliția de guvernare declanșate de dorința celor din PSD de a reintroduce impozitul progresiv în Codul Fiscal și taxarea suplimentară a companiilor. Liberalii se opun deși știu bine că lunar statul trebuie să se împrumute sume mari pentru a plăti pensiile și salariile bugetarilor. Și mai știu că multinaționalele fac profit imens în țară și-l externalizează aproape integral plătind impozite și taxe modeste în timp ce fermierii și micile afaceri autohtone sunt spoliate de taxe și hăituite de ANAF.
State mari din centrul Europei nu au o cotă unică de impozitare, ci aplică un impozit progresiv salariaţilor. Mai precis, la veniturile mici sunt aplicate cote reduse de impozitare, sau nu sunt deloc impozitate, în timp ce pentru câştigurile mari sunt cote de impunere ce depăşesc şi 40%.
La noi există deja diferențe uriașe între salriile mci, majoritatea celor din sistemul privat fiind la nivelul salariului minim sau cu cel mult câteva zeci de lei net peste. La fel este și la pensii unde mulți români au pensia minimă sau foarte puțin peste minim, în timp ce o clasă privilegiată are pensie de peste 20 mii de lei lunar, chiar peste 20 de mii.
Sistemul de impozitare progresiv, cel cerut cu insistență de Marcel Ciolacu, președintele PSD, ar face oarecum dreptate și ar putea rezolva parțial și problema pensiilor speciale ce nu au putut fi eliminate datorită magistraților care apără cu dinții aceste privilegii din care și ei se înfruptă din plin.
Ele ar putea fi măcar diminuate dacă nu pot fi eliminate prin această impoozitare. Nimeni nu–i interzice de exemplu statului român să perceapă 75% impozit pe pensia care depășește 30 de mii de lei sau pe un salariu de această dimensiune ce pare uriașă unui om care lucrează 6 zile din 7 pentru 1500 de lei.
În același timp însă trebuie eliminate scutirile de la impozite ale unor categorii pentru că sunt profund discriminatorii. O fi importantă munca celor din construcții sau IT dar munca tuturor contează. Ar fi posibil ca o anumită sumă să spunem primii 500 de lei din salariu și din pensie să nu fie impozitată dar impozitul trebuie plătit de toată lumea.
Dacă liberalii cred că pot folosi acest moment pentru a rupe coaliția și a rămâne singuri la guvernare se înșeală. O criză guvernamental politic va arunca țara în un haos și mai mare și va contribui ,alături de prețurile mari la carburanți și alimente la o revoltă a României sărace. Adică a peste jumătate din țară. Dacă nu sunt atenți liberalii riscă niște scoruri derizorii la alegerile din 2024.
Marcel Ciolacu are dreptate când vrea, în o perioadă extrem de dificilă, cu un război aproape de graniță și cu bugetul făcut praf de împrumuturile uriașe și iresponsabile făcute de Florin Câțu și ciracii săi, să ia puțin mai mult din veniturile unor oameni ghiftuiți în pensii și salarii de lux.

Traian GUMINSKI