Uimitoarele coincidenţe din cariera lui Mircia Gutău
În 7 octombrie Adina Anghelescu, Oana Stancu şi Adrian Ursu au făcut dezvăluiri incredibile despre „caracatiţa retrocedărilor de la Rm. Vâlcea”. Jurnaliştii din Bucureşti l-au denumit pe Mircia Gutău “primar penal”, iar acesta a făcut marea imprudenţă de a intra telefonic într-o emisiune care efectiv l-a desfiinţat.
Cu oarecare întârziere redăm pe scurt subiectul cunoscut de toată presa vâlceană (unele redacţii deţin documentele şi informaţiile de mulţi ani), dar dezbătut acum doar de presa din Bucureşti, cea care nu a avut contracte nici cu primăria, nici cu firmele apropiate edilului ecologist.
Emisiunea „Exces de putere” din 7 octombrie a avut ca subiect o bătrânică din Rm. Vâlcea, Rodica Ştefănescu, care a pus-o mandatar pe Olimpia Macavei, fosta şefă a Biroului „Cadastru” din primărie şi membră influentă a Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, iar pe fiul funcţionarei, Mihai Olimpiu Macavei, l-a împuternicit să-i fie curator.
Ulterior, primăria condusă de Mircia Gutău a început să-i dea terenuri bătrânei pe bandă rulantă. Pe această temă, la DNA Piteşti, a fost în lucru un dosar, în care, iniţial, primarul Râmnicului a primit NUP. De la Adina Anghelescu, am aflat însă zilele trecute că dosarul a fost redeschis şi subiectul este mai fierbinte ca niciodată. Specialistă în Justiţie, aceasta a dat şi câteva exemple de puneri în posesie cel puţin dubioase. Spre exemplu, în 2007, „bătrânica zidită la temelia averii celebrului demnitar” a primit de la primărie 1.504 mp. pe Strada Mihai Eminescu. La scurt timp după aceea, proprietatea a ajuns la Marian Stoica, fostul cuscru al lui Gutău, pentru o sumă derizorie, de aproximativ 6.000 de euro. În martie 2008, Stoica a înstrăinat suprafaţa respectivă, încasând de la cumpărător, o firmă, 1,55 milioane de euro. Actele au fost parafate la notariatul soţiei primarului Mircia Gutău. În ianuarie 2006, Rodica Ştefănescu a primit de la municipalitate alţi 842 mp., pe Strada Ferdinand din Rm. Vâlcea. În februarie, terenul a fost „pasat” soţilor Giurcă, pentru o sumă ridicolă: 15.000 de lei. În final, şi această proprietate ajunge tot la Marian Stoica, care, în 2010, construieşte un bloc şi începe să vândă apartamente. Actele notariale se fac tot la soţia domnului Gutău. O altă punere în posesie cu cântec s-a pus în scenă în martie 2007 – 2.481 mp., pe Strada Ştirbei Vodă. O lună mai târziu, terenul a fost vândut socrului lui Marian Stoica, pentru 20.000 de lei. În octombrie 2008, suprafaţa respectivă este „măritată” cu 500.000 euro, cumpărătorul fiind o societate comercială. Actele s-au parafat tot la notariatul Marianei Gutău. Adina Anghelescu şi Oana Stancu au aflat şi despre cei 3.012 mp restituiţi bătrânei pe Strada Ostroveni. Aceştia i-au fost vânduţi imediat după punerea în posesie lui Ion Georgescu, partener de afaceri al primarului (ambii condamnaţi în dosarul locurilor de joacă), pentru 21.400 lei. Apoi, terenul a fost revândut unui anume Radu Cataramă pentru 120.500 euro, iar în decembrie 2008 Primăria Râmnicului l-a răscumpărat la un preţ de 50 de ori mai mare decât evaluarea iniţială: 300.000 de euro. Scopul investiţiei: o grădiniţă care nu a fost construită niciodată! Nici fostul suprefect Marius Burlănescu, un alt apropiat al familiei Gutău, nu pare străin de afacerile cu terenuri. Numele său este legat de retrocedarea din zona „Dealul Capela”, unde Rodica Ştefănescu a primit 5.754 mp. (în anul 2009). Coincidenţă sau nu, acel teren a ajuns la Marius Burlănescu, la fel şi cei 20.002 mp., restituiţi bătrânei pe Aleea Castanilor. Procurorii analizează şi punerea în posesie de pe Strada Râureni. Este vorba despre 18.400 mp., care au ajuns la soacra fostului şef al CSM Rm. Vâlcea, prieten apropiat al lui Gutău. Una dintre parcele a fost revândută şi a ajuns la Anton Miţaru, consilierul personal al primarului.
Dacă procurorii vor reuşi să probeze cu acte că nu este vorba doar de o înşiruire de coincidenţe atunci situaţia se împute rău de tot pentru edilul ecologist recent cercetat de procurori şi pentru abuz în serviciu şi uzurpare de calităţi oficiale.
În cazul în care povestea se va încheia cu o nouă condamnare cei 16 mii de râmniceni care l-au revotat în luna iunie ar trebui acuzaţi de complicitate.
Traian GUMINSKI