Trei zile fără apă potabilă la Râmnicu Vâlcea
Locuitorii orașului Râmnicu Vâlcea au luat cu asalt, zilele acestea, fântânile stradale, asta după ce o avarie la magistrala de apa a orașului i-a lăsat fără apă potabilă. După trei zile de la repararea conductei principale, la robinet apa curge în continuare cu rugină și alte impurități spre disperarea oamenilor care s-au văzut nevoiți să găsească solutii pentru a procura apa necesară consumului sau în gospodărie.
Conducerea societăţii de distribuţie a apei curente spune că vâlcenii nu vor plăti apa consumată în cele trei zile şi că defecţiunea a fost remediată, apa urmând să fie potabilă începând cu această seară. Reprezentanții Apavil au anunţat că apa nepotabilă care a trecut prin contoarele consumatorilor, peste 33.000 de mc, nu va fi facturată, pierderile urmând a fi suportate de către societate. De asemenea, aceștia îi sfătuiesc pe cetățeni să lase robinetele să curgă pentru ca limpezirea apei sa se facă mai repede.
“Pe magistrala de 1200 care aduce apa de la staţia de tratare Valea lui Stan, s-a produs o avarie. Două vane s-au spart din cauza îngheţului, a fost furat capacul de la cămin, vanele au îngheţat. Sâmbătă şi duminică a fost puţin mai cald, s-au dezgheţat şi s-a produs o avarie. Am intervenit rapid, dar fiind magistrala foarte lungă s-a generat o cantitate de apă care nu este în parametri. Am decis că este mai bine să livrăm apă, chiar nepotabilă. Am dat anunţuri că trebuie folosită ca uz casnic. Deja am început să livrăm apă în parametri mai buni şi azi, începând cu ora 15.00 cel mai probabil vom da anunţul că apa este potabilă. Am avut două variante, să oprim în totalitate apa sau să o livrăm, în parametri de nepotabilitate. Pentru perioada în care ea a fost nepotabilă, se va face o extrapolare cu vânzările de apă din 2016 și se vor scădea costurile. Acum ne așteptăm la orice, inclusiv la procese, dar noi ne-am făcut datoria, am dat anunțurile necesare. Bine că s-a rezolvat și nu a fost de o durată mai mare”, ne-a declarat Cristian Jianu, director APAVIL. Alături de locuitorii Municipiului Râmnicu Vâlcea au mai fost afectate alte localităţi, Feţeni, Bujoreni, Dăeşti, Călimăneşti şi Brezoi.
Municipiul Râmnicu Vâlcea se alimentează cu apă potabilă prin cădere gravitaţională din Lacul de acumulare Brădişor, situat la 50 de kilometri amonte, în Munţii Lotrului.