Teatrul Anton Pann în doliu: + Im memoriam Cristian Alexandrescu

Colectivul Teatrului Anton Pann este în doliu. Vestea că îndrăgitul actor Cristian Alexandrescu a trecut la cele veșnice ne-a întristat tare mult.

Născut pe 21 aprilie 1954, Cristian ar fi împlinit 71 de ani. Pe lângă faptul că era un munte de talent, rămâne actorul a cărui voce, inconfundabilă, a putut fi auzită în multe din spectacolele Teatrului Anton Pann, în multele recitaluri de muzică și poezie, în multele clipuri pe care le-a realizat pe diverse teme și care râmân stocate pe youtube. O voce gravă, un talent uriaș, acesta a fost Cristian Alexandrescu, actor cu ștate vechi pe care îl găsim la Teatrul Popular înainte de înființarea Teatrului Anton Pann, mai 1990. A lucrat cu mari regizori precum, Silviu Purcărete, Dan Micu, Goange Marinescu etc. Acum s-a dus, s-a dus departe la frații lui de breaslă cu care a jucat în multe spectacole: Tică Dumitrescu, Doru Zamfirescu, Gabi Tudorin, Florin Beciu. Să nu-i uităm nici pe cei doi regizori care i-au fost prieteni, Goange și Dan Micu și pe care-i va întâni acolo, într-o lume mai bună. Odată cu înființarea teatrului, alături de alți actori, ca pion principal, a făcut parte din noua structură a Teatrului Anton Pann. De atunci și până cînd s-a pensionat, Cristian a avut numeroase roluri în cele peste 50 de spectacole montate pe scena Teatrului Anton Pann. Toate i s-au părut importante, pe toate le-a tratat cu multă seriozitate și mare responsabilitate. Chiar și în rolurile din spectacolele pentru copii a făcut minuni. A știut să se joace, să le joace, să facă din ele roluri memorabile. A lucrat cu foarte mulți regizori, toți mizând pe talentul lui și distribuindu-l în specatacole. Începem cu Iona, din Iona de Marin Sorescu, regia Silviu Purcărete, 1988; Filip al II-lea din OGLINDA după Escurial şi ORBII de Michele de Ghelderode, regia: Goange Marinescu 1992; DECAMERON 645 de Giovanni Boccaccio, regia: Silviu Purcărete-1993; Scapin-SCAPIN de Moliere, regia: Dan Micu- 1994; Capitanul-DANSUL MORŢII de A.Strindberg, regia: Adrian Roman-1996; Don Perlimplin- DRAGOSTEA LUI DON PERLIMPLIN ŞI A BELISEI ÎN GRĂDINĂ de Federico Garcia Lorca, regia: Cristian Ioan-1996; Agentul Brett Shneider- SVEJK – ÎN SPATELE FRONTULU , adaptare de Dan Micu, după J.Hasek, regia: Dan Micu–1998; Jacques melancolicul- CUM VĂ PLACE de William Shakespeare, regia: Jonathan Chadwick-1998; Povestitorul- LE PETIT PIAF după MICUL
PRINŢ de Antoine de Saint – Exupery, regia: Dan Micu,1998; -Richard Willey- Si ministrii calcă strâmb de Ray Coney, regia Cristian Ioan-2000; Cebutâkin Ivan Romanovici -TREI SURORI de A.P. Cehov, regia şi scenografia: Adrian Roman-2005 -Preotul PORTUGALIA de Egressy Zoltan, regia Cristian Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu-2008. Răspundea prezent la mai toate activitățile culturale scriitoricești și nu numai, acolo unde era vorba de poezie. M-am întrebat dacă a renunţat la teatru pentru a recita sau a scrie versuri. Nu, dar poezia era modul lui de a merge mai departe. Și da, Cristian Alexandrescu a scris trei volume de poezie, aceasta fiind o altă formă a artei în care sufletul lui a reușit să se exprime cel mai bine şi pe care a visat, cred eu, să o facă din tinereţe. În faţa coalei albe era altul, se descoperea și îşi dă întâlnire cu simţurile, reuşea, tenace şi minuţios, să ne și să se dăruiască.
Va rămâne mereu în amintirea noastră și a vâlcenilor. Mergi către lumina maestre, pacea să fie cu tine și Dumnezeu să-ți călăuzească drumul spre împărăția sa!

Colectivul Teatrului Anton Pann