Surorile olimpice! Maria și Ioana Drăghici sunt mândria Colegiului Național Alexandru Lahovari
Familia Drăghici din comuna vâlceană Pietrari nu este una bogată din punct de vedere material, dar are cu ce să se mândrească în toată țara. Ambele fiice, eleve ale Colegiului Național “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, sunt olimpice și fac cinste învățământului vâlcean. Maria Irina este elevă în clasa a XI-a și olimpică la geografie, în timp ce sora ei, Ioana, este elevă în clasa a X-a și olimpică la biologie.
Cele două surori excelează, însă, și la celelalte materii. Spun că secretul lor este pasiunea pentru învățătură și curiozitatea de a afla cât mai multe lucruri noi.
“Cea mai mare parte a zilei mi-o petrec învățând, acest lucru a devenit pentru mine un mod de viață. A învăța înseamnă a îmbina utilul cu plăcutul și geografia este marea mea pasiune acum”, spune Maria Irina Drăghici, olimpică la geografie.
“Pentru bilogie aloc destul de mult timp dar mă preocupă și informatica, chiar am de gând să mă axez mai mult pe această materie”, completează Ioana Drăghici, olimpică la biologie.
Cele două surori învață la Colegiul Național “Alexandru Lahovari”, departe de casă și de familie. Părinții recunosc că le este greu din punct de vedere financiar, dar spun că ar face orice sacrificiu pentru ca fetele lor să își îndeplinească visurile.
“Sunt un părinte fericit, normal, am fost mereu alături de ele, am împărțit și binele și răul. Sper să ajungă să facă în viață tot ce își doresc”, ne-a declarat Dumitru Drăghici, tatăl fetelor. Și pentru Colegiul Lahovari cele două surori sunt un exemplu. Chiar dacă au mai fost cazuri în care frați s-au făcut remarcați la concursuri școlare naționale și internaționale, surorile Drăghici au reușit să își impresioneze profesorii prin ambiția de care dau dovadă.
“Cele două fete s-au convins că doar prin muncă pot trece cu bine prin viață. Nu iau toate exemplele pe care le văd pe toate posturile tv care au 95 la sută știri pozitive și doar 5 la sută știri negative”, spune Valerian Lazăr, profesor de matematică CN Alexandru Lahovari. “Nu este o noutate pentru noi. Am mai avut frați care au ajuns la Olimpiadele Naționale. dar este clar că este ceva nu se întâmplă des. Sunt o mândrie pentru noi, sper să facă performanță și pe viitor”, completează Lucian Miu, director adjunct CN Alexandru Lahovari.
Colegiul Național Alexandru Lahovari este unul de top în Vâlcea și nu numai. În vară, instituția de învățământ s-a clasat pe primul loc ca rezultate obținute la examenul de Bacalaureat. Dintre cei 195 de absolvenți ai școlii care au susţinut examenul, 95 au reușit să-l treacă cu o medie între 9 și 10.
Gabi Cârjaliu