Sinucidere, accident sau crimă? Caz şocant la Rm. Vâlcea! Un tânăr orfan a murit căzând de la etajul 10
Alexandru Toma, de 20 de ani, s-a aruncat noaptea trecută de la etajul 10 al blocului cu cinema Geo Saizescu din cartierul Ostroveni. Tânărul instituţionalizat la Centrul 4 “Andreea” din Ostroveni a crescut în ultimii ani mai mult pe străzi. El, ca şi alţii au murit din cauza unui stat indolent şi prost organizat.
Tânărul a muncit cu ziua, apoi s-a angajat la Romprest. Din cauza salariului şi a mizeriei, şi-a căutat ceva mai bun. De un an de zile lucra la Annabella. Se îmbrăca, mânca, dar nu avea bani să îşi plătească o chirie. Nu plângea şi nu se certa cu nimeni. Dormea pe timpul verii împreună cu cei cu care formase o familie în curtea grădiniţei cu program prelungit aparţinând Şcolii Generale nr. 13 din Ostroveni. Iarna era prea frig şi dormeau pe scările de bloc. Dacă la primele ore ale dimineţii ipoteza sinuciderii a fost cea care a împânzit cartierul, mai multe persoane din zonă care îl cunoşteau sunt reticente şi afirmă că tânărul era plin de viaţă şi nu se plângea niciodată de problemele pe care le avea. Ieri a avut un conflict cu mai mulţi tineri exact lângă piaţa din Ostroveni. Tinerii, orfani şi ei, i-ar fi reproşat lui Alexandru că a întreţinut relaţii cu o fată din gaşcă, prietena unuia dintre ei. Se pare însă că acest conflict a degenerat noaptea trecută. Printre cei care l-au cunoscut, se aude că un tânăr recent integrat în familie l-a împins de la etajul 10. Acesta s-a dezechilibrat şi a căzut.
Reprezentanții IPJ Vâlcea susțin că în acest caz, fiind considerată, moarte suspectă, s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi se efectuează cercetări până la stabilirea adevărului.
Cu doar 3 luni în urmă o tânără din Râmnic, Valentina Beatrice Buchian, tânăra de 16 ani ani, a murit în condiții tragice într-un accident la Vidra pe 6 august 2016, în timp ce îşi făcea un selfie. Aceasta era beneficiară a centrului de plasament Andreea din zona Ostroveni.
Cum ar putea poliţia de exemplu să stopeze fenomenul tinerilor care stau pe străzi pentru că nu au unde să doarmă, în condiţiile în care statul, după ce îi instituţionalizează şi împlinesc 18 ani, sunt aruncaţi în stradă? Toţi aceşti tineri ar fi trebuit să fie daţi în plasament în familii responsabile de când erau mici, sau daţi spre adopţie. Iar cei care nu se integrează, închişi în centre de reeducare. Printre ei sunt tineri care vor să îşi schimbe viaţa. Care se angajează ca Alexandru. Sfârşesc aruncaţi pe caldarâm din cauza depresiei, a unui accident, sau aruncaţi tocmai de aceşti tineri care nu se vor integra niciodată într-o societate cu reguli bine stabilite. Numărul lor a crescut însă. Sunt o adevărată bandă. Cerşesc, unii fură. Totul datorită unui stat incapabil să prevină astfel de situaţii.
Mulţi cetăţeni din Ostroveni oscilează între mila faţă de aceşti tineri şi furie când dau de ei zi de zi în zona pieţei. Mulţi îşi doresc să fie goniţi de acolo, să îi ducă în altă parte, să nu mai deranjeze vizual cu sărăcia şi potenţialitatea infracţională.
Centrul Andreea a mai fost în atenția autorităților din Vâlcea, atunci când Corpul de Control al prefectului Radu Renga a depistat mai multe nereguli în funcționarea instituției. Dar Corpul de Control nu poate să supervizeze şi comportamentul lor. Aşa cum nu poate nici poliţia.
O soluţie pentru ca aceşti tineri să nu mai doarmă pe străzi, la grădiniţe, pe scările de bloc, ar fi ca Primăria Râmnicului să le ofere apartamente sociale, unde cei ca Alexandru, care muncesc cinstit să plătească o chirie modică.
Să sperăm ca adevărul va ieşi la iveală şi că poliţia va descoperi adevărul şi privinţa unui tânăr care vroia să îşi depăşească condiţia.
Letiţia Lazăr