Senatorul liberal Romulus Bulacu cere Ministerului Culturii acordarea titlului Tezaure Umane Vii domnului Alexandru Ilinca
Senatorul liberal Romulus Bulacu a cerut luni, 18 martie, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Domnului Ministru Valer Daniel Breaz, printr-o interpelare acordarea titlului Tezaure Umane Vii domnului Alexandru Ilinca. Cine este Alexandru Ilinca? Meşteşugarul vâlcean nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre cei mai căutaţi din România şi se poate lăuda că i-a învăţat să facă opinci chiar şi pe americani. Este nelipsit de la târgurile din Vâlcea, dar şi din ţară, fiind considerat ambasadorul judeţului nostru.
“Învăţarea unui meşteşug reprezenta în trecut un mod de a trăi în satul românesc. Printre acestea, opincăritul era o artă care se practica cu succes în comunităţile rurale, în prezent fiind un meşteşug pe cale de dispariţie. Dacă în trecut era încălţăminte uzuală, astăzi opincile sunt obiecte de muzeu sau souvenir –uri pentru turişti.
Într-un modest atelier din Râmnicu Vâlcea, la cei 65 de ani, Alexandru Ilinca, ultimul opincar din Oltenia, se încăpăţânează să ducă meşteşugul mai departe. Un meşteşug făcut cu credinţă şi respect. Originar din satul Orleşti, judeţul Vâlcea, domnul Ilinca a deprins meşteşugul de la tatăl său, Gheorghe, încă de la vârsta de 6 ani. Domnia sa, păstrează vie această tradiţie, folosind întru totul tehnici arhaice şi materiale autentice de confecţionare. Târgurile rurale, judeţene, naţionale şi internaţionale la care domnul Ilinca a fost invitat să participe, au reprezentat pentru domnia sa oportunităţi de promovare a meşteşugului, prin exemplu viu. Un om rar al unei lumi pierdute în negura timpului. Aşa este percepută prezenţa meşterului vâlcean la toate aceste evenimente. În fiecare an, domnul Ilinca organizează sau participă la ateliere demonstrative, menite să promoveze în rândul tinerilor dorinţa de păstrare a tradiţiei. Nu în ultimul rând, a transmis tainele meşteşugului copiilor şi nepoţilor, aşa cum a învăţat de la tatăl şi bunicul său.
Recomandările şi distincţiile primite de la instituţiile judeţene şi naţionale de cultură, Direcţia pentru Cultură Vâlcea, Muzeul Aurel Sacerdoţeanu, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Patrimoniului Vâlcea, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi nu în ultimul rând, încurajările comunităţii locale l-au determinat de dl Ilinca să-şi depună dosarul pentru obţinerea titlului de Tezaure Umane Vii, în cadrul programului UNESCO organizat de Ministerul Culturii în primăvara anului trecut. Comisia de evaluare a respins candidatura meşterului nostru vâlcean, pentru că nu se poate face dovada că dl Ilinca ar fi un continuator al opincăritului. Mai mult, în argumentele respingerii dosarului îi este comunicat că pregătirea de croitor a influenţat deprinderile de învăţare a meşteşugului, deşi vă reamintesc că dumnealui practică aceste tehnici arhaice de la 6 ani. Nu în ultimul rând, i se recomandă redepunerea dosarului în sesiunea 2019, despre care, deşi nu există anunţuri publice ale desfăşurării, se pare că s-a derulat în luna februarie, având la rândul ei titlurile deja stabilite şi oferite. Tot în acest context, vă reamintesc că domnul Ilinca a depus un memoriu către Guvernul României, transmis de Secretariatul General către ministerul dumneavoastră în urmă cu 3 luni, la care nici până azi, nu a primit răspuns.
Domnule ministru, faţă de cele expuse, vă rog să-mi comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere, cum apreciaţi argumentele respingerii dosarului depus în cadrul programului Tezaure Umane Vii, ţinând cont că nu au fundament real şi care este modalitatea de revenire în sensul acordării acestui titlu meşterului Alexandru Ilinca, deoarece nu e vorba doar de o nedreptate pentru dumnealui, aşa cum personal o apreciez, ci şi pentru judeţul Vâlcea? ” – Romulus Bulacu, senator PNL Vâlcea.