
“Săptămâna meseriilor” în perioada 3-7 martie 2025 – acțiune desfășurată la Liceul Tehnologic Forestier, pentru promovarea învățământului profesional și dual
“Săptămâna meseriilor”, 3 – 7 martie 2025, – acțiunea desfășurată la Liceul Tehnologic Forestier, are ca scop promovarea învățământului profesional și tehnic, în general, și, în special, promovarea învățământului profesional și dual.
Liceul Tehnologic Forestier vine în sprijinul elevilor de clasa a VIII-a care doresc continuarea studiilor în învățământului profesional și tehnic, cu Oferta de școlarizare și descrierea succintă a calificărilor profesionale din anul școlar 2025-2026.
Tehnicianul în silvicultură și exploatări forestiere va desfășura activități de supraveghere, coordonare și organizare a lucrărilor de regenerare și îngrijire a arboretelor, de protecție și exploatare a pădurilor, va asigura lucrări de conservare și protejare a fondului forestier, salmonicol și cinegetic, etc.
Tehnicianul ecolog pentru protecția calității mediului va răspunde de dezvoltarea durabilă și grija față de mediul înconjurător, va recolta probe de apă, aer și sol și va efectua analize ale factorilor de mediu.
Tehnicianul proiectant CAD va îndeplini sarcini de proiectare, desenare, verificare, exploatare și punere în execuție a desenelor specifice domeniului tehnic. Va testa programe în AutoCAD, va concepe și va realiza scheme ale componentelor tehnice în domeniul mecanic.
Tehnicianul designer mobilă și amenajări interioare va dobândi deprinderi și abilități cu privire la proiectarea produselor de mobilier, la asigurarea integrării esteticii și utilizarea stilurilor de mobilier și la organizarea estetică a interioarelor.
Tehnicianul în prelucrarea lemnului dobândește competențe, deprinderi și abilități cu privire la organizarea și coordonarea procesului tehnologic de fabricare a cherestelei, de supraveghere a liniilor semiautomate și de obținere a semifabricatelor superioare pe bază de lemn, elaborează documentația tehnică de întreținere și exploatare a utilajelor din industria lemnului.
Tehnicianul în transporturi devine capabil să opereze cu documente de transport, să analizeze mărfurile în vederea transportării și depozitării, să realizeze operații specifice planificării și derulării unor activități de transport, să planifice reviziile tehnice, să coordoneze și să monitorizeze activități de reparare a mijloacelor de transport.
Tehnicianul în agroturism dobândește competențe, deprinderi și abilități necesare organizării și planificării în pensiunea turistică a serviciilor turistice pentru clienți în funcție de cerințele acestora, întocmește documente de evidență contabilă, promovează produsul turistic și coordonează activități de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor, utilizând tehnologii mecanizate.
Tehnicianul hidrometeorolog îndeplinește sarcini cu caracter tehnic şi înrudite cu cercetarea, din domeniul hidrologiei și meteorologiei. Absolvenții din acest domeniu, asigură, din punct de vedere tehnic, pregătirea şi supravegherea aparaturii pentru execuţia măsurătorilor în hidrometrie și meteorologie. Activitatea tehnicienilor hidrometeorologi se poate desfăşura în staţii hidrometrice și hidrologice.
Preparatorul produselor din carne și pește va dobândi cunoștințe teoretice și practice necesare desfășurării activității de producție privind prelucrarea cărnii pentru consum și fabricarea produselor din carne și pește în spații specifice industriei alimentare.
Tâmplarul universal va realiza operaţii de debitare a materialului lemnos, operaţii de prelucrare a reperelor din lemn, operaţii de şlefuire, finisare, asamblare şi ambalare a produselor finite din lemn, va asigură paza şi stingerea incendiilor şi va proteja mediul înconjurător.
Mecanicul auto va dobândi o serie de cunoștințe și abilități care îi va permite să realizeze operații de întreținere și reparare a stării de funcționare a autovehiculelor. Absolventul va acumula cunoștințe și abilități necesare conducerii în siguranță a automobilului.
Mecanicul pentru utilaje și instalații în industrie va dobândi abilități, cunoștințe și deprinderi pentru a executa lucrări de montare, punere în funcțiune, întreținere și reparare a mașinilor industriale.
Director,
ing. prof. Gabriela Staicu