Salon internațional de caricatură la muzeu
Muzeul Județean de Istorie din Râmnicu Vâlcea este gazda Salonului Internațional de Caricatură. Timp de aproape o lună, vâlcenii pot admira lucrări ale unor artiști din România și din alte 11 țări.
Din cele 100 de lucrări ale salonului au fost selectate și expuse 60, din cauza spațiului redusde care dispune muzeul de la Râmnicu Vâlcea. Nu lipsesc caricaturi realizare de artiști români celebri ca Ștefan Popa Popas sau Cătălin Mihai Zaharia și caricaturiști străini din Israel, Serbia, Polonia, Ucraina sau Franţa. “Și caricatura este un gen al artelor vizuale. Din păcate Uniunea Artiștilor Plastici din România nu are o secție de caricatură cum are de exemplu forul similar din Bulgaria și caricaturiștii de la noi sunt asimilați cu graficienii. După cum vedeți în această expoziție, mijloacele cromatice în mod paradoxal sunt folosite cu maximă intensitate, știind că despre caricatură se vorbește ca despre un desen simplu, eventual făcut în monocromie, care să exprime o idee satirică, mesajul fiind mai degrabă unul ideatic, educativ, moralizator decât cromatic, ca la pictură. Nu neapărat o caricatură trebuie să trezească o stare de bine, ea poate să fie creată și de altceva decât această hrană spirituală. În principal, ideile care critică au ca și scop îndreptarea moravurilor care sunt ilustrate în mod satiric. Energia pozitivă a unei caricaturi transmite o emoție pozitivă și ne mai scapă de problemele materiale, sociale sau altele”, ne-a declarat Aurelian Șuță-Șai, caricaturist.
“Așa cum poate ați auzit în timpul vernizajului, caricatura este făcută ca să deranjeze, să hiperpolizeze trăsăturile personajului. Salonul are 100 de piese, noi am selectat cele mai bune 60, pentru că nu avem spațiul necesar să le expunem pe toate. Expoziția este deschisă până la finalul acestei luni și așteptăm cât mai mulți vâlceni să vadă caricaturile, de la elevi la vârsnici”, completează Claudiu Tulugea, director Muzeul Județean de Istorie “Aurel Sacerdoțeanu”. Expoziția este deschisă până la finalul lunii mai, intrarea fiind gratuită.
Gabi Cîrjaliu