Record de elefănței! Moby Mătăsaru este al doilea colecţionar din lume după un american

Cea mai importantă colecție de elefănței din Europa și a doua din lume este la Râmnicu Vâlcea. Ea îi aparține lui Nicolae Mătăsaru, fost campion de lupte și maseor la echipa de legendă a handbalului feminin românesc, Oltchim și la naționala României.

Garsoniera-muzeu

Într-o garsonieră de doar câțiva metri pătrați se află o mare parte a colecției de elefănței a lui Nicolae Mătăsaru, cel pe care prietenii și rudele îl alintă “Moby”. Covorul este imprimat și el elefanți, măsuța are formă de elefant, iar în fiecare colțișor există un exponat mai mare sau mai mic. Totul a început acum mai bine de 40 de ani, după ce Moby a urmărit, la TVR, un documentar despre elefanți. “Am această pasiune de mai bine de 40 de ani, poate de 45. Mergeam la circ într-un timp și vedeam că aceste animale mari făceau niște lucruri pe care noi sportivii nu le puteam face, stăteau în capă, în cap și trompă… Am început să studiez viața lor. A coincis și cu un documentar care s-a dat pe tv, despre cu erau dresați. Și am văzut cum îi băteau, cum îi schinjuiau chiar. Am rămas uimit cum un animal atât de mare care putea să-i dea o trompă dresorului stătea și asculta dresorul. Am fost fascinat de ei încă de mic, așa a început pasiunea mea”, spune Moby Mătăsaru.

Piese de pe toate continentele

Piesele sunt cumpărate de pe toate continentele lumii sau sunt primite cadou de fostul campion național la lupte. “Eram la juniori la lupte și ne-am dus la un concurs. Acolo era un magazin de sticlărie, erau șapte, doi de culoare albastră și restul albi, toți cu trompele în sus. Ne dădeau 44 de lei pe zi, cu încă 5 lei pentru dulciuri. Am renunțat la masă și i-am cumpărat. De atunci am început. Am luat de pe toate continentele, Africa, Australia, America, de peste tot. Și din China am cumpărat elefănței, și din India. Am avut norocul că m-am angajat la Oltchim și cu această echipă am fost peste tot în lume, cu naționala de handbal feminin deasemenea. Europa am bătut-o la pas. Am fost și eu acolo un secundar la ceas, am dat o mână de ajutor și am contribuit la marile rezultate ale handbalului feminin românesc. Am avut opt elefanți gigant, nu am avut unde să îi țin, am dat din ei cadou. Plus am fost la Surprize, surprize, am primit un ditamai fotoliu în formă de elefanți. L-am dat unui prieten era cât garsoniera mea”, completează fostul campion de lupte.

Al doilea din lume, la Cartea Recordurilor

Colecția lui Nicolae Mătăsaru a fost omologată și de Cartea Recordurilor, un singur colecționar din lume, care trăiește în America, a strâns mai multe piese ca vâlceanul: “Am unul care are peste 100 de ani. Am fost într-o vizită și era pus în fața unei uși, să nu se închidă ușa. Am văzut că era din cărămidă arsă, că e foarte vechi. Am întrebat de unde e, mi-a zis că de la bunicul lui bunicu. Stai, zic. M-am dus la un magazin de lângă, am cumpărat două vrăbiuțe cu 12 lei, pentru ușă. Ce încăntată a fost persoana respectivă, dar ce încântat am fost eu de schimb. Am fost cu colecția la Cartea Recordurilor. Mi-au numărat piesă cu piesă. Și elefanții de pe cravată i-au numărat. Sunt pe locul 2 din lume, este unul în America, are peste 600. Nu mă enervează că are mai mulți, mă enervează că are unul adevărat”.

A vrut și unul adevărat

Nicolae Mătăsaru a vrut să își ia și un elefant adevărat, din păcate pentru el a fost o simplu glumă, făcută de regretatul doctor Scăunaș: “Eram la baschet, lucram cu Doru Moise și m-a lăsat cu fetele la antrenament, era plecat, una dintre ele a fugit. A trimis un băiat acasă și mi-a zis că e nepotul directorului Scăunaș care a plecat în Italia. I-am dat telefon, domnul doctor, găsiți-mi un pui de elefant. Peste două săptămâni m-a sunat și mi-a zis că venit doctorul la Timișoara cu puiul de elefant. M-am dus la țară, am scos vițica din grajd, i-am făcut loc, i-am pus furaje. Am mers toată noaptea, numai eu știu cum am făcut rost de benzină. Am căutat în toate hotelurile, de unde elefant… Când am venit înapoi nu am vorbit o săptămână cu doctorul Scăunaș”.

Regretul lui Moby

Nicolae Mătărasu nu vrea să își vândă colecția, dar visează să găsească un spațiu generos unde o să o expună. “Nu vreau să-i vând, nu asta e problema mea. Problema e ce se întâmplă cu ei când voi pleca spre cele veșnice. Copiii mei nu au această pasiune, nu sunt atrași. Mi-ar plăcea să găsesc un spațiu unde să-i duc, am deja 66 de ani, cine știe cât mă mai ține inima. Acasă am 300, mai am unii într-o debara, peste 200”, ne mărturiseşte colecţionarul de elefanţi.

Gabi Cîrjaliu